Tuesday, March 26, 2013

Ciorba de perisoare - un deliciu cu dor de casa.

    Imi place sa gatesc. Sunt o gurmanda declarata a mancarurilor neindulcite, pe care, imi place sa le prepar chiar eu. Niciodata nu ma tin strict dupa o reteta, poate din aceasta cauza, acelasi fel de mancare iese diferit de fiecare data, insa, de fiecare data, este tot mai gustos. N-am zis-o eu ci sotul, care mereu imi spune ca "Ajung si eu la vorba aia, dragostea trece prin stomac".

    Nu ma pot lauda ca as gati multe feluri de mancare, dar sunt convinsa ca orice as incerca mi-ar iesi, intr-un fel sau altul, gustos. Imi place, foarte mult, sa prepar acele feluri de mancare pe care le-am deprins de acasa, de la bunica, de la mama, dar desi, gustul de acasa, nu-l pot aduce cu mine in strainatate, ma resemnez si savurez reteta asa cum iese.

    Zilele astea am gatit ciorba de perisoare. In diferite zone ale tarii, aceeasi reteta pare diferita, insa isi pastreaza ingredientele de baza - cateva legume si perisoarele din carne cu orez.

    Sa trecem la reteta:
Ingrediente pentru ciorba:
2 morcovi medii
1 radacina de patrunjel medie
1 felie de telina
1 radacina de pastarnac mica
cativa cartofi
1 ceapa
1 ardei rosu (capia de exemplu)
sare dupa gust
zeama de la o lamaie/sare de lamaie/bors

Ingrediente pentru perisoare:
500g carne
2 maini de orez (recomandat cu bob lung)
1 ceapa
1-2 felii de usturoi
sare
piper negru macinat
o mana de patrunjel
2 oua

    Toate legumele (cu exceptia ardeiului) se toaca marunt din cutit, se pun intr-o cratita de 5 l, se acopera cu apa si se pun la foc mediu pentru aproximativ 20-30 de min.
Intre timp facem perisoarele. Intr-un bol se pun toate ingredientele pentru perisoare, se framanta bine, apoi cu mainile umede facem perisoare de marimea unei nuci, asezandu-se pe un fund de lemn sau o farfurie plata.

    Cand legumele sunt aproape gata, punem perisoarele, una cate una, pe toata suprafata cratitei, nu le inghesuim intr-un singur loc si lasam sa fiarba inca vreo 10 min.

    Punem sare dupa gust si acrim ciorba. Daca legumele si perisoarele sunt fierte, luam oala de pe foc si o lasam sa isi ia gust. Se serveste cu smantana, un pic de patrunjel verde si ardei.


    Da, stiu, nu e cea mai MasterChef farfurie, dar va garantez ca e foarte gustoasa.

    P.S. 1. In ciorba de perisoare nu se pune cartofi, insa pentru mine ciorba nu e ciorba daca n-are si cartofi. Daca n-are cartofi atunci e o supa pentru cei fara dinti :D
2. Este bine ca orezul din perisoare sa fie pus uscat in carne
3. Ardeiul rosu e pentru a da culoare ciorbei.
4. De obicei nu se pune usturoi in perisoare, eu pun pentru ca imi place  ca ii da o anumita aroma
5. Legumele se taie marunt sau se dau prin razatoare, eu, insa, le tai mai mari. Asa am apucat de la bunica care zicea ca "daca ai dinti, inseamna ca trebuie sa ai si ce mesteca ca sa simti ca ai mancat". Ideile bunicii mele nu e musai sa le aplicam, dar mie imi place asa.

    Sa aveti pofta buna!







4 comments:

  1. O reteta nu neparat diferita dar altfel.
    Eu nu pun orez in ele, adica in carne. Ci in ciorba, pur si simplu. Cum se pune fideaua in ciorbele de pasare.
    Cartof, desigur nu. :) Dar poate ca e bine si asa. Pana nu as incerca sa vad cum este merg pe incredere. Daca spui ca e buna, sunt sigura ca este :)
    Sa-ti mai spun ca e ciorba mea preferata? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu orez in ciorba am incercat si eu, insa pentru ca eu am pus si cartofi, a iesit prea deasa, dar la fel de buna.

      Sa ai o seara frumoasa!

      Delete
  2. E OK. Ai facut sa dispara codul antispam. Multumesc! :)

    ReplyDelete
  3. Si eu gatesc la fel, adaptez retetele si nici un fel de mancare nu iese ca precedentul:)

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti