Sunday, October 27, 2013

Ca la moldoveni (IV)

Happy Weekend si are miros de crizanteme.


 Unii au iesit la un gratar, fiind foarte cald afara, altii prefera sa leneveasca  in pat, pana tarziu, iar altii inaugureaza noua fantana (put) facuta in curte.
Apropo, cine stie cum si in cat timp se face o fantana?
Cand aveam vreo 4 ani, ai mei au hotarat ca, o fantana in curte, n-ar fi deloc o idee proasta, asa ca n-au stat mult timp pe ganduri.
S-au adunat la claca, un sfert din populatia masculina vecina, iar gospodivele, vorba Irealiei  s-au gandit ca impreuna vor face mancare mai gustoasa. Asta in prima zi. Vinul a curs in pahare, harletele au sapat.
 A doua zi s-au mai rarit vecinii, iar intr-o saptamana s-au gandit, oamenii ce au mai ramas la sapat, ca, vinisorul din butoi e pe sfarsite si ar fi cazul sa termine si fantana. Vinisorul din butoi era pe sfarsit, dar nu din butoiul ala pentru oameni alesi. Doar v-am zis ca moldoveanul are mai multe butoaie cu vin. Asta s-a intamplat in urma cu mai mult de 20 de ani.

Timpul a trecut, iar oamenii continua sa-si faca fantani in curte. Si ca in orice domeniu, si la realizatul fantanilor exista o moda. V-am zis eu ca moldoveanul tine foarte mult de moda. Si cum sa nu tina, daca vecinul are si el nu. Trebuie sa aiba si el, pentru ca, in caz contrar, liniste in casa nu mai are. Sotia o sa-l faca cu "ou si cu otet", vorba aia, numai sa fie in rand cu lumea.

Deci, noua moda, in satele moldovenesti este sa faca fantani de mare adancime.
Timp de lucru - o zi, maxim doua, depinde de adancime.
Forta de lucru: o masina de forat, 2 - 3 oameni priceputi la manuirea uneltelor si consumabile, electricitate si apa pentru racirea motorului.

Cum va ziceam, 2-3 oameni care se ocupa cu sapatul fantanilor, vin la poarta gospodarului, dimineata devreme, dupa cum s-au inteles din timp, instaleaza masinaria pe locul unde se vrea fantana si foreaza pamantul pana la primul strat al panzei freatice aflata sub un strat sau doua de piatra.


Dupa instalarea utilajului urmeaza sfintirea locului, caci cum, moldovenii sunt tare credinciosi, acest aspect este unul foarte si foarte important. Locul este stropit cu apa sfintita, dar si ficatii unor privitori e musai sa fie racoriti cu vin proaspat, din aceasta toamna. 2-3 oameni lucreaza si alti 2-3 stau pe margine si privesc, mai inchina cate un pahar, 2, 3,.. mai spun o gluma. Unul pleaca, vine altul sa vada cum se face fantana, hotarandu-se daca sa faca si el sau nu. "Poate la primavara!" si inchina un paharel pentru viitoarea fantana. Pana in seara, toti vecinii trec prin curte. Si cei de  vin mai des si cei de vin o data pe an. Toti lauda masinaria si inchina pentru ca fantana sa aiba un debit mare de apa si mult vin in butoi.


Indivizii cu masinaria minune, anunta din timp in timp cati metri s-au sapat, cand s-a ajuns la un strat de piatra, apoi la al doilea si la al treilea. Cand s-a ajuns la primul strat de piatra se scoate teava ce perforeaza pamantul, se introduc niste tevi din beton care reprezinta peretii viitoarei fantani, apoi se reintroduce teava ce perforeaza piatra si se continua lucrarea.

Mai pe seara, "specialistii", anunta ca fantana este gata, isi strang ustensilele, cer banii pentru munca si pleca, fara sa dea vreo garantie a debitului de apa sau daca intr-adevar s-a ajuns la apa. Se merge pe incredere, care pana acum n-a fost inselata. Si nu-s putini cei care au fantani din astea. Doar ca se mai merge si pe noroc, daca ai noroc, dai de o comoara in adancuri, adica dai de un debit mare de apa. Cei mai putini norocosi se multumesc si cu un debit de o tona de apa pe ora.

Dupa acest proces, urmeaza cateva zile de curatare a fantanii. Se instaleaza o popma de mare adancime si din timp in timp se scoate toata apa care s-a adunat. La inceput apa contine mult lut si nisip. Se curata pietrele si se desfunda izvoarele si dupa aceasta se instaleaza un robinet si gata, omul se poate lauda ca e in rand cu lumea. Pentru el urmeaza cateva zile mai linistite, pana sotia gaseste alta moda sa fie implementata prin curtea ei:
-Am auzit ca tanti Aurica s-o facut wc in casa...
-Fimei hai, ce-ti trebu' tie wc in casa, n-ai in fundu' gradinii?
-Si daca am ce? Si ai cu mini daca eu vreu? La iarna nu vreu sa-ni inghete apa in wc-ul sela din fundu' gradinii cum o inghetat iarna trecuta.
-Dap' tu ai vrut wc ca la oras.
-Halal gospodar. Numa paharu' stii sa tii in mana...of, cu sini m-am maritat...


Sa aveti o duminica linistita!

18 comments:

  1. Moldovenii au un accent atat de simpatic. Si parca mai au un alt fel de a vedea lucrurile...mai fara graba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact, moldovenii nu se grabesc niciodata.
      Seara placuta, draga Fairytale!

      Delete
  2. "of, cu sini m-am maritat".......cred ca spun toate femeile de pe pamantul asta la suparare! :))))))))))))))
    Postarea mi-a placut enorm de mult, ai scris foarte frumos! :))))))
    duminica faina in continuare!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cred ca ai dreptate in aceasta privinta, doar ca in multe cazuri grave (in care se lasa cu betii si batai) femeile nu au curajul sa spuna gata si sa caute fericirea in alta parte.
      Multumesc, Minnie draga!

      Delete
  3. nu am participat la saparea unei fantani! nu stiam cum se procedeaza, doar imi imaginam! acum am citit la tine! multumesc pentru informatii! o duminica placuta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu mare drag. Sa ai un inceput de saptamana minunat!

      Delete
  4. Frumoasa povestea saparii unei fantani, atat cea model vechi cat si cea moderna. Adevarul e ca eu nu stiam ca saparea unei fantani depinde de existenta obligatorie unui butoi cu vin ;) :))) Partea asta e fost foarte amuzanta.
    Deci se foreaza cu o masinarie minune dar si cu multe pahare cu vin ;) De-aia merge asa bine treaba.
    O seara cat mai placuta, draga Tina! Te pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cum spuneam, asa e ca la moldoveni;)
      Te imbratisez!

      Delete
  5. Frumos.... Știi, sticluță pe modelul din ultima poză am și eu. E de la o mănăstire din Grecia mi se pare... Nu mai știu! În orice caz, de la o mănăstire!:))
    Happy Week-End!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu nu mai vazusem sticluta din asta pana acum. E chiar dragut sa tii apa sfintita in ea. Sticluta asta a fost cumparata de la Manastirea de la Poceaev din Ucraina.
      O saptamana frumoasa sa ai!

      Delete
  6. un articol deosebit, interesant si placut totodata. Am informatii foarte putine despre moldoveni, dar bancuri stiu multe :))) Te pup draga mea. Sa ai o seara de duminica placuta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. N-ai de unde sa stii despre un popor daca nu cunosti cel putin cateva persoane de acolo. Ei bine eu incerc sa-l fac cunoscut, cu bune si rele, caci in felul lui, asa simplu si aparent naiv, poporul moldovean, are un suflet mare.
      Si pentru ca duminica e pe sfarsite, iti doresc un inceput de saptamana cat mai frumos!

      Delete
  7. Concluzia cu maritatul este clasica, numai accentul face toate paralele. Am ras cu mare pofta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trebuie sa-mi introduc si literile cu diacritice. Atunci cuvintele scrise asa cum sunt pronuntate prin zona asta o sa sune si mai haios.

      Delete
  8. Am citit tooot articolul cu ditamai zambetul pe buze! frumos scris, savuros! multumesc :))

    ReplyDelete
  9. Apreciez în mod deosebit articolele tale excelente despre moldoveni, dragă Tina! Foarte multe am aflat datorită ție, și ți-am mai spus că-mi place că nu uiți de unde vii și îți este drag neamul tău, ceea ce arată nu numai stimă de sine, ci și respect față de locul în care te-ai născut, dragoste față de înaintași, de bunici și părinți. E de apreciat și-ți face cinste, ești minunată!
    Te îmbrățișez și-ți urez o săptămână superbă, cu reușite și bună dispoziție! :)

    ReplyDelete
  10. Daca oamenii isi fac fantani, e un semn bun; inseamna ca e un loc bun;
    un loc cu sperante....

    ReplyDelete
  11. Mari şugubeţi, moldovenii ăştia! Dar parcă era mai cu haz săparea tradiţională, cu hârleţul, vecini mulţi şi harnice gospodine! Era mai multă socializare, decât cu o maşinărie.
    Frumoasă povestirea ta, Tina! Frumoase amintiri din copilărie!

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti