Wednesday, April 17, 2013

" ț-an spus cî-i moldovan! "

In Moldova, Moldova aia de peste Prut, Moldova aia, in care si eu m-am nascut, Moldova aia care mi-e draga, o iubesc chiar, dar in care nu ma mai vad locuind, totul e NATURAL, ORIGINAL, CULTURAL si la MODA, totul se intampla ca ASA SUNT TIMPURILE, ca ASA A APUCAT sau pur si simplu, pentru ca ESTI MOLDOVAN (nu, nu am scris gresit cuvantul, asa e el, moldovan si nu moldovean, pentru ca moldovean cu "E", este deja o alta specie).

Pentru ca esti moldovan iti aduce toate relele si belelele sau toate lucrurile bune care se pot intampla. Pentru ca esti moldovan o sa cumperi de la piata carne naturala, cartofi, legume si toate produsele alimentare marcate ca fiind MADE IN MOLDOVA, toate, ati ghicit, sunt NATURALE.
De ce naturale? Din simplul motiv ca sunt crescute pe pamanturile patriei, adica se presupune ca nu sunt injectate cu fel de fel de ingrasaminte, pesticide sau sunt crescute si ingrijite de mana unui moldovan. Produsele sunt naturale si nu BIO. Si chiar de sunt injectate cu pesticide, produsele de marca autohtone sunt naturale pentru ca, asa cum am mai spus, tot ce e moldovenesc, tot e natural.

Moldovanul daca are posibilitatea sa vada, sa auda sau sa pipaie ceva, care, nu ca nu a vazut/auzit/pipait, dar asa, pentru a-si arata consideratia fata de acel ceva, el il va numi ORIGINAL. Original, in opinia moldovanului, este sa zici, in loc de "La multi ani!" "Happy birthday!", or sa te tunzi ca toata lumea, dar totusi sa te tunzi original, sau sa-ti cumperi pantofi de la piata, pe care ii poarta jumatate de oras, dar tu, oricum, ai cei mai originali pantofi.

Daca e sa vorbesc despre tot ce e CULTURAL la moldoveni, nu as avea suficient timp si spatiu ca sa scriu aici. Moldovanul nu vorbeste corect, ci vorbeste cultural, el daca mananca cu gura inchisa, inseamna ca mananca cultural. Tot el, moldovanul, scuipa seminte cultural, bea "jin" cu cumatru' tot cultural, se imbraca de la piata cultural, asculta emisiuni culturale despre politica si politicieni, cred ca si la wc se duce tot cultural.

Daca n-ati stiut, va spun acum, moldovanul se imbraca cel mai LA MODA. Nu sunt sigura daca "la moda" are grad de comparatie, dar nu conteaza, moldovanul, oricum, e cel mai la moda. Nu exista in cultura moldovanului sa te imbraci nelamoda sau nebranduit. E obligatoriu, ca pe haina sa scrie Versace, Hugo Boss, Gucci sau Doulce & Gabbanna, pe genti Louis Vuitton, iar pe incaltaminte Adidas sau Nike. Nu conteaza ca piesele vestimentare "branduite" le cumperi de la Piata Centrala cu 3 la 10 lei. Exagerez cu pretul, stiu si mai stiu ca piesele astea vestimentare care put a kitsch si a creatii de subsol, de multe ori sunt mai scumpe decat ar fi originalele la reduceri, dar la moldovan totul e posibil, cine se mai uita la pret si la calitate daca este la moda?

Daca il intrebi pe moldovan ce face, cu siguranta iti va raspunde "NICA". Moldovanul niciodata nu face nimic, chiar daca el mereu face cate ceva. El nu face nimic, nici atunci cand tocmai dadea un like pe "odnoklasnishi" sau "feisbuc". Daca se uita la film, sapa in gradina sau se duce in oras si il intrebi ce face iti va raspunde simplu "Nica eu nu fac, dar iaca amu' ma uit la film sau sap oleaca prin gradina, or am iesit la o tusovka". Pentru moldovan a face ceva inseamna a nu face nimic si invers.

Daca este nevoit moldovanul sa dea "vzeatca"(spaga) ca sa promoveze un examen sau sa obtina niste beneficii, or sa-i gaseasca cumatru' un loc de munca mai "siscovii"(sus-numit), apoi niciodata n-o sa zica "De ce sa dau?" ci o sa zica resemnat ca "Asa sunt timpurile" or "Asa am apucat".

Pentru moldovan totul are o profunda nota de nationalism. Aproape totu-i moldov'nesc, pana si kebabul e moldov'nesc. Cred ca si "Etalia" sau "Ispania" sunt aproape moldov'nesti.
Si toate astea pentru ca " ț-am spus cî-i moldovan! "




9 comments:

  1. Mi-a placut postarea ta, e foarte originala.

    ReplyDelete
  2. Da, ai dreptate...jaja!
    Moldovanul mananca foarte sanatos, nimic care sa contina aditivi alimentari, cunoscute sub numele de E-uri.
    Exemplu: Moldovanul mananca carnii, fructii, legumii,... fara E-uri da?!!

    Te pupicesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eee, stii care e ultima idee pe care am avut nenorocul s-o aud? Ca E-urile sunt, de fapt vitamina E:)))

      Delete
  3. Deci așa stă treaba cu moldovenii...Ai mult umor! Și scrii original!
    Te invit cu respect să scrii, dacă dorești și ai timp, la Povestea Parfumată de duminică (și nu numai), tema fiind ”Parfumul masculinității” sau ”Parfum bărbătesc”, o temă inedită, propusă de Pandhoraa, o prietenă din Clubul nostru. Dacă ai timp și dorești, te aștept cu drag! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu mare drag Mirela, voi incerca sa fac fata.

      Delete
  4. :))))
    Offf....las' ca nici dincoace de Prut nu se intampla altceva. Decat tot din piata se imbraca cu branduri super-extra, se mananca tot natural dar ii zice bio, se vorbeste corect dar nu se stie a scrie... se da navala in McDonalds...dar peste tot romanul tipa ca nu-i place fast-food-ul ca asa se poarta...si majoritatea se plictisesc cu stil pe terase sau in cluburi. Majoritatea visand la masini, tzoale si excursii scumpe, la tipi/tipe hot si bazati... Ca si moldovanului tau si romanului ii place sa umble cu cioara vopsita. :)
    Frumos articol!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cunosc, cunosc. Cioara vopsita e LA MODA:))
      Multumesc Elly draga!

      Delete
  5. daaaaa...Moldovanul e mereu original si "la moda" :) oriunde n-ar fi :P

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti