Monday, November 14, 2016

Moldoveni, voi încotro și unde?

Di o mie di ori zîc sî reiau scrisu' pi blog șî numa Doamni ajută nu—i.
Da' evenimentili di azi m—o convins.
Moldoveni, și—i cu nevoastrî? Voi cu totu' aț luat—o la vali?
 La mini—n cap gândurili sî șiondanesc, fac tărăboi, n—au liniste. Nu cum îi posibil sî alejîț un preșădinti care v—o furat la un loc cu tartorul tartorilor, pi numele lui de botez Vladimir Plahotniuc, zîs șî Plaha? Cum? Bre, oameni buni, cu sufletul roșu șî mintea întunicatî di minșiuni, cum? Bre, moldoveni, nu v—aț săturat sî înotați în glod? Nu vreț șî voi sî merjiț în caloșăi pi cărăruș mai disfundati? Chiar așă tari vă placi sî vă bălășiț în glod.
Sunt dezbrăcatî di gânduri șî dezamagitî totodata, numa' când ma gândesc la toț moldovenii mei iubiț, din străinătati, cari o mers suti, mii de km până la șei mai apropiatî secțîi di votari, or o stat, az, ceasuri întreji, la rând, ca la pâine pe vremea comunismului, numai sî votezî pentru voi șei de—ț mai ramas prin țarî. Da, ei, noi, am stat la cozi interminabile pintru a aduși schimbari la voi în casî. Șî voi și fașiți? Votați acelaș hoț pi cari l—aț mai votat? Nu învațaț din greșăli, nu? Ba o vrut la primărie șî nu i s—o prînit, acuma, iaca o vrut prezident și o șters cu chișioarili di voi, da i s—o prînit.
Maladeț, Dodon, ț—ăi vazut visu'cu ochii. Și sî zic, felicitări cî ai reușît sî mințăști, pintru a nu stiu câta oară un popor, un popor așă di ușor di mințît. Ești un erou adevarat, și pot sî zîc. Vezî, data viitoare, nu mai fura așă mult, mai lasî șî la popor, ca sî aibî puteri sî treacî iernili cu sănătati șî sî ajungî sî ti votezî șî la anu' șî la mulț ani. Am înțeles, deamu' cî ni respecț pi noi șei din diasporî, cari am votat împotriva dunitali, da' nu era nevoi sî ni cocolești așă di tare cu declarațîa asta precum ca ni stimez șî cî o sî țîi cont di problemili noastri șî mai mult decât atât NOI O SÎ SÂMȚÂM ASTA. Sunî a amenințare, dar o ieu ca pi o grijî a lu' netali pintru noi cetățănii, Dap doar ai zâs cî ești prezidentul tuturor.
Dragî, domne preșădinti declarat cu mult înainti di a sî fi terminat numărarea voturilor (o ninune, știu, cî ești baba vanga, tfu, sî nu ti diochi), sper din tot sufletu' meu di moldovancî sî ti culci prezident șî sî ti scoli cu o fimei dișteaptă președinte în locul dunitali.
No, eu n—am președinte, președintele meu se va alege prin vot corect și liber exprimat, ceea ce nu e cazul în prezent.
Dumnezeu să vă dea minte, măcar peste 4 ani, dragi moldoveni, că eu vă iubesc și vă urăsc in același timp. Votul diasporei a fost pentru voi cei din țară. Nu—l vreți, nu—i nimic, să ne auzim cu bine!

8 comments:

 1. Draga Tina! Ce ma bucur ca "te vad" din nou... Cred ca in dimineata asta am ras de necazul altora dar tu esti de vina ptr ca ai scris o postare...care ma facut sa rad!!! :)) Dar ce sa zic, au patit-o si romanii nu numai moldovenii... Si ei au votat "în duminica orbului" tot pe un "13 cu ginion"... asa ca se pare ca s-au molipsit si moldovenii...Sper sa nu te opresti doar la postarea asta si eu sa-ti tot "tocesc pragul" blogului de pomana! :)) Chiar daca nu mai am blog, tot vin si te "spionez" :))
  pupici draga mea si povesteste-ne ce face "minunea cu ochi de migdala" :)
  Minnie ☺

  ReplyDelete
  Replies
  1. Draga de tine. Am vazut ca nu mi s—a mai deschis Blogul. De ce nu il mai ai. Asa dragi imi sunt vorbele tale.
   Imi ocupa tot timpul minunea cu ochi de migdala. Trebuie sa reiau firul. Acum a inceput sa vorbeasca si chiar am ce povesti.
   Te imbratisez.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 2. oftez !
  tare mult ne-am necăjit şi noi pentru ceea ce s-a întâmplat în Moldova !
  noi, ca familie, suntem pentru unirea ţărişoarelor noastre şi formarea iar a unei Românii de care să fim mândri !
  cu drag, îţi doresc multă sănătate !

  ReplyDelete
 3. mă bucur că ai scris iarăşi - mi-era dor de postările tale !!!
  mi-a plăcut limba ta moldovenească atât de dulce !
  şi noi am fost tare necăjiţi de rezultatul alegerilor !!!
  nu este vremea femeilor încă în anumite state - atât de trist dar adevărat !
  cu drag, îţi doresc multă sănătate !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Multumesc ca esti aici.
   In cazul nostru nu e vorba ca nu a venit timpul femeilor sa fie la conducere, caci poporul, tinerii o vor. Din cauza alegerilor graduale, deja s au descoperit o sumedenie, ea a pierdut, dar nu cred ca sa ar fi intamplat in conditii democratice si libere.

   Delete
 4. Heeei..bucur ca te-ai intors!! ;)

  ReplyDelete
 5. pentru anul care vine repede, repede: La mulţi ani !!!

  ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti