Thursday, August 1, 2013

Fizica si piscina vecinilor

Am cam absentat pe aici. Motivat. Nu, nu-s oficial in vacanta, dar tot am lipsit motivat.

Si pentru ca am ales ca destinatie de supravietuire Marea Britanie, am inceput sa sar din lac in put, vorba aia, la temperatura ma refer. De la 15 grade C cate au fost alaltaieri, cu ploaie rece ca de sfarsit de octombrie, la 31 de grade azi si daca tin cont de umezeala britanica, cele 31 de grade se transforma lejer in 40. Ma topesc la propriu. Noroc cu inventiile astea, gen aer conditionat. N-am aer conditionat in casa asta inchiriata. La britanici nu prea se practica, la britanicii astia obisnuiti, cu salarii de 2-4 mii de lire pe luna, ma refer, nu la aia de si-au cumparat case de cateva milioane de lire, cu piscina pe care nici n-o folosesc, pentru ca merg la spa si in vacante, la fel de des cum britanicii obisnuiti isi fac cumparaturile la supermarket, poate si mai des.

Deci, n-am aer conditionat in casa si cum la fizica am fost un pic mai mult decat zero barat, caci imi placea aparatul ala de facea mini-fulgere, prin nu stiu ce forta de frecare, ca atata am retinut si eu, n-am putut inventa vreo dracovenie de asta care sa ma racoreasca. Am deschis toate geamurile ca sa se faca curent, asa cum m-a invatat bunica si aici s-a cam terminat fizica mea. Si cu toate geamurile deschise, tot cald e. Nu-mi ramane decat sa ma racoresc cu un frappe. Si ca sa fie treaba treaba, am dat fuga la Costa, am savurat un frappe delicios cu inghetata de vanilie, m-am racorit la aerul lor conditionat de niste preturi la frappe, de m-au facut sa ridic din spranceana si sa scot portofelul din geanta cu o strangere de inima. Ei, dar 30 de minute de racoare, au meritat lirlili platite.

In drum spre casa, am trecut pe la supermarket si cum n-am gasit nici o oferta la piscina, din aia, gonflabila, m-am lasat pagubasa si mi-am zis ca imi fac eu un frappe si ma racoresc la piscina vecinilor.

Frappe, nu e prima oara cand beau, dar va zic cu mana pe inima ca pana azi, n-am stiut ce ingrediente are. Banuiam ca nu-i lipseste cafeaua si laptele, insa mai mult de atat nici ca am avut chef sa ma gandesc. Goagalul asta, bun la toate, m-a facut si gospodina. In 3 secunde am realizat ca frappeul meu sta de ceva timp in frigider, trebuie numai mestecat si servit in pahare mari. Si daca am facut asa mare descoperire la mine in bucatarie, atunci haide-ti sa va zic si voua reteta asta simpla.


Ingrediente: 2 lingurite cafea instant, putin lapte, zahar, un pic de apa rece, daca aveti un shaker, un pahar inalt si un pai.
Cafeaua, zaharul si apa (cam 4 lingurite) se adauga in shaker si se agita in toate partile vreo 30 de secunde. Eu n-am shaker asa ca am amerstecat intr-un alt pahar vreo 10-15 secunde.
In paharul ala inalt pentru frappe, am pus niste cuburi de gheata, am turnat incet amestecul de cafea. Dupa asta am pus un pic de lapte UHT, dupa care am mai pus un pic de apa ca sa fie mai mult. Cum aveam niste frisca lichida prin frigider am pus deasupra. Cu inghetata ar fi fost si mai racoritor, dar n-am avut, caci aseara, sotul o dosise in stomac. Daca ai si un pai e si mai savuros.

Poze n-am facut. Pe caldura asta numai de poze nu-mi arde. Promit pe data viitoare, ca pe azi, deja, m-is plina de frappe. Vecinii nu erau acasa, asa ca stand la masa in gradina mea, mi-am clatit privirea, de la distanta, cu piscina lor gonflabila. Intre piscina lor si fizica mea, stiu, nu-i nici o legatura. Asa credeti voi, de fapt este o legatura. Pe nici una n-o detin.

Si asa a mai trecut o zi de vara. Si asa am intrat cu dreptul in luna lui Cuptor.

Vacanta placuta si racoare pentru zile cu arsita va doresc!

11 comments:

  1. Ce zici tu de luna lui cuptor in august?De la 15,cam gata cu caldura,sper.Frumos scrii! Eu mi-am pus la 4 camere ,3 aparate de aer conditionat ,anul trecut.Iti dai seama ce cald mi-a fost?Nu ma dau banii afara,dar...Anul asta nu a fost nevoie sa le utilizam prea des.Mai bine asa,decat cu caldurile alea sufocante.Eu sunt o consumatoare de inghetata vara.Cafea cu "clabuc" n-am mai baut de multa vreme.O vreme numai buna iti doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiam ca ii mai zice Cafea cu clabuc. Imi place cum suna. Cam multe aparate de aer conditionat, cred ca la consum de energie erai cap de lista. Nu te invidiez. Am auzit ca vara asta, acasa, a fost mai racoare decat altadata. E mai bine asa.
      Un sfarsit de saptamana linistit si odihnitor iti doresc!
      Sa ne citim cu bine!

      Delete
  2. Oooo, ciar asa de mare diferenta de temperatura? Incredibil ....Pana la urma e bun si goagalul la ceva ... ca sa ne racoreasca :) ...Vacanta placuta si o vreme "exemplara"!(cam cat ar trebui sa fie la voi?! vreo 22 de grade?) Pupici :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diferenta de temperatura e mare, din cauza careia am si racit un pic. Nu stiu daca 22 de grade sunt normale, dar pot sa-ti zic ca asa calduri ca anul asta si asa seceta, n-am vazut de cativa ani. A fost o primavara foarte rece si intarziata, iar vara prea calduroasa si secetoasa. Toate-s cu picioarele in sus anul asta. Dar, noi ne adaptam.
      Te pupicesc!

      Delete
  3. Uite ca articolul tau mi-a amintit ca mai e o luna de vara si eu nu am ajuns sa beau nici macar un frappe pana acum. Inainte obisnuiam sa-mi prepar in casa, dar ultimele doua veri am preferat sa-l servesc la terase. Aveam eu un loc unde stiam ca e si ieftin si bun. Trebuie neaparat sa ajung acolo. :D Cat mai curand. :P

    Imi doresc din suflet zile racoroase, detest arsita. :(

    Off-topic.
    Tina, ti-am scris pe blog motivul pentru care nu am putut sa te inscriu in concurs. Nu a fost rea intentie, am vazut si citit commentul tau, doar ca am precizat in final ca premiul va fi trimis doar pe teritoriul Romaniei, iar tu esti momentan in straintate. :( Sper sa nu te superi pe mine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah, Nice, scuza-ma, am citit cand ai scris ca premiul va fi trimis doar pe teritoriul Romaniei, doar ca nu stiu de ce, eu nu m-am simtit si nici n-am dat atentie. ai dreptate insa, ma aflu in strainatate, desi temporar, tot nu-s acasa. Eu chiar nu am realizat ca nu-s acasa, probabil pentru ca gandul mi-e mereu acolo, la Pitestiul drag. Nu e nici o suparare, dar o sa te urasc (nu prea agresiv ;)) ca m-ai trezit la realitate.
      Te tuc!

      Delete
    2. Nice, am vazut prin vecini ca accepta si inscrierile din straintate, daca participantul are pe cineva in tara, care sa primeasca premiul.
      Tina, aveam de scris acum cateva zile un ceva cu tema impusa si eram atat de blegita, incat nu gaseam nimic potrivit. Articolul acesta m-a luminat, asa ca raman datoare cu un frappe. ;)

      Delete
  4. arata bine , vin in vizita :)

    ReplyDelete
  5. Te înţeleg perfect - şi la noi sunt multe grade şi nici n-avem aer condiţionat. Dar mi-am notat reţeta ta simplă de frappe :)

    ReplyDelete
  6. Încântătoare alăturare! fizica şi piscina...
    Sinceră să fiu, am fost foarte bună la fizică, dar, vorba bancului, la ce mi-a folosit?
    Soluţia bunicii e perfectă şi pentru mine, nu pentru că nu aş putea să-mi pun aparat de are..., ci pentru că ştiu că nu e sănătos. Deocamdată prefer hidratarea, vestimentaţia lejeră, pepene din abundenţă şi multe fructe. Suport greu căldura, dar... prefer aşa.
    Te îmbrăţişez, draga mea. Un sfârşit de săptămână răcoros! :)

    ReplyDelete
  7. In toata Europa de vest a venit caldura asa, deodata, dupa ce vremea semanase mult timp cu un fel de primavara, si aia jigarita...
    Imi pare rau ca suferi din pricina caldurii. Eu, din fericire, sunt destul de rezistenta la temperaturi ridicate si nici n-avem aer conditionat. Ar fi o cheltuiala destul de mare si nu s-ar justifica. Nu prea suferim de caldura, o toleram cu totii destul de bine. Dar daca am trecut cu bine de vara trecuta care a fost criminala, asta de anul acesta e chiar binisor, acceptabil.
    Frappe n-am baut niciodata, eu nu mai beau lapte inca din copilarie, de pe la 3 ani. Nu-mi place :( Sunt mare fan limonada vara :) Cand este foarte cald. Dar deocamdata...nu prea e.

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti