Saturday, May 18, 2013

Moldovenii s-au nascut

Astazi m-am trezit cu dor. Stiu, EA nu e bogata si nu poate sa-mi ofere mie aproape nimic. Stiu, EA e vinovata pentru despartirea noastra, dar nu conteaza asta, nu conteaza faptul ca ne despart 3000 mii de km si ca EA m-a trimis sa indur ploi si frig, cand acolo la EA e soarele acela care imi poate alina dorul. Nu conteaza nici faptul ca atunci cand ma duc in vizita la EA, ma simt mai straina decat printre straini. Eu o iubesc si mi-e dor. Mi-e dor de EA, de Moldova mea draga, cu izvoare soptind liniste si relaxare, cu un stapan al cerului cu mii de raze in evantai care e mai frumos ca oriunde, cu florile, cu mirosul copilariei, cu mama si tata care se uita din ce in ce mai des spre poarta, cu dealurile si campiile...

Moldova, vazuta de la inaltimea pasarii in zbor pare un margaritar revarsat pe intinsul batran continent. E bogatia cea mai de pret care mi-a ramas in amintire.

Si pentru ca ma apuca melancolia, e musai sa ascult si cateva melodii la tema. Zdobii sunt printre putinii care canta pentru moldoveni si despre ei. "Moldovenii s-au nascut" e o realitate, insa chiar daca destinul e unul nu prea fericit, melodia e vesela. Va invit sa va delectati atat cu melodia si versurile cat si cu videoclipul:


Si daca e weekend e veselie. Ionel Istrati a tinut sa imi inveseleasca aceasta sambata:


Igor Cuciuc ne aduce, in versurile sale, voie buna, de care moldovanul nu duce lipsa:



Multumesc Elly Weiss. Happy Weekend!

20 comments:

  1. Dragute melodiile alese:) Cat despre dor:-? Vine vara, planifica o excursie daca pentru cand o sa ai putin timp liber disponibil ;))
    Happy weekend:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, tocmai m-am intors din cea mai frumoasa vacanta, cea petrecuta ACASA. Insa dorul de EA ma insoteste mereu.
      HW si tie!

      Delete
  2. Tina...ce-mi faci tu mie...
    Cuvintele minunate pe care le-ai scris despre EA...despre Moldova ta...caci din prima clipa am ghicit ca despre ea este vorba... le-am citit cu sufletul. Declaratia ta de dragoste pentru ea e declaratia de dragoste a cuiva indragostit iremediabil, definitiv, aproape fara nadejde...
    Apoi am privit si ascultat si clipul celor de la Zdob si Zdub... Oamenii astia sunt profunzi...atat de profunzi incat clipul m-a emotionat pana la lacrimi. Nu-l stiam. Daca nu stii inca, eu nu prea mai ascult muzica de vreo doi ani. Decat cate ceva care stiu ca ar merita. Si melodia asta merita cu adevarat. Ar putea fi la fel de bine si pentru toti romanii care se afla in aceeasi situatie... Celelalte doua nu le mai pot asculta. Nu acum...
    O postare de suflet...superba. Felicitari!
    Un Happy Weekend iti doresc, draga mea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niciodata n-am fost fan al muzicii moldovenesti, insa timpul si distanta m-au facut s-o iubesc, sa iubesc tot cei moldovenesc, muzica, grai, natura, felul de a fi al moldoveanului. Totul.
      Intr-adevar melodia Zdobilor se potriveste la fel de bine si romanilor plecati.
      Te imbratisez cu drag!

      Delete
  3. E firesc să-ți fie dor de locul în care te-ai născut și ai crescut. DORUL, dorul-dor, de care vorbea atât de frumos Lucian Blaga, pe care îl cunoaștem atât de bine...Oriunde am merge în lumea asta mare, acasa noastră ne cheamă și numai acolo regăsim ”statornicia lutului”, gustul apei, mirosul aerului și-al pământului, pe care am crescut în anii în care ne-am format ca oameni. După care ne putem reîncepe hoinăreala, ca să revenim mereu și mereu.
    Frumos articolul tău! Happy Weekend! Te pup, o zi frumoasă!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lucian Blaga a transmis in versuri toate simtirile noastre ca popor.
      Multumesc pentru cuvintele de suflet. Un sfarsit de saptamana cat mai frumos, Mirela draga!

      Delete
  4. Ce-mi plac muzicile acestea! Cu tot cu dulceata limbii .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iar eu ma topesc de dor cand le aud fiind departe de ceea ce numesc Acasa si imi iau calcaiele foc la vreo petrecere cand imi rasuna in urechi.
      HW iti doresc!

      Delete
  5. Sensibilă postare!
    Weekend plăcut!

    ReplyDelete
  6. mi-a placut primul videoclip! tare faina introducerea! :)
    al doilea nu l-am putut deschide - probleme GEMA aici in Germania Al treilea videoclip este deasemenea tare placut!
    trist ca te apasa asa dorul de plaiurile natale... este omeneste si firesc, dar este trist!
    Pe mine dorul nu ma apasa asa, poate pentru ca diferentele nu sunt atat de mari între zona în care traiesc acum si orasul pe care l-am lasat... Parintii ma viziteaza o data pe an, eu petrec macar o saptamana pe an în România (sunt 1100 km pâna la granita si înca 350 pâna la casa parintilor). Am prieteni aici, tin legatura strânsa cu prietenii din România, internetul suplineste multe! :) Copiii si sotul îmi dau puteri mari, viata mea este echilibrata, am realizat multe si sunt foarte multumita cu vata pe care o duc.
    Te imbratisez Tina draga si iti doresc sa te adaptezi cat se poate de repede si bine la noul stil de viata! te pup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur pentru tot ce ai realizat. Eu nu-s asa mereu, nu mereu dorul ma roade, uneori insa, din anumite motive, pe care le stiu eu, ma apuca melancolia. Eu sunt la inceput de drum inca, am planuri mari si vreau sa realizez multe. Orice inceput e greu. E bine ca alaturi imi este intodeauna sotul.
      Te imbratisez si iti doresc o duminica frumoasa!

      Delete
  7. E normal sa iti fie dor. Acelasi dor il vad, il simt la tatal meu.De fiecare data cand revine din Moldova lui draga e total schimbat, chiar si cand vorbeste despre locurile de acolo are o stralucire in privire.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu il pot intelege cel mai bine.
      seara faina, draga mea!

      Delete
  8. Da, distanța reînvie în Interior nostalgia.
    Frumoasă postare, happy weekend, dragă Tina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact, distanta.
      happy weekend si tie, cu drag!

      Delete
  9. Imi plac Zdobii! Nu stiu daca ma apasa dorul asa tare,nu daca merg in fiecare an,poate atunci cand n-am fost 4 ani la rand.Insa imi lipseste clima calda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mie imi lipsesc oamenii, petrecerile, clima si soarele, gustul fructelor si legumelor, mesele incarcate de bucate gustoase, vinul facut de tata. Sunt chestii cu care am crescut, de care m-am atasat, lucruri care nu le gasesc nicaieri altundeva decat in Moldova si la moldoveni. Petrecerile... Nicaieri in lumea asta petrecerile nu-s mai ptreceri decat la moldoveni. Asa le vad eu si nu pentru ca m-am nascut acolo. Toti romanii care au binevoit sa-mi accepte invitatia de a petrece alaturi de moldoveni s-au autoinvitat la fiecare ocazie pentru ca le-a placut, si rusi, ucraineni, americani si alte natii au impartasit aceeasi parere. In Anglia imi lipseste voia-buna de la petrecerile moldovenesti. Nu stiu cum sa explic, e o chestie pe care o simti, dar n-o poti exprima.

      Delete
  10. Nu degeaba se spune "dulcele grai moldovenesc"! Si gurile rele pot sa zica ce-or vrea, Moldova ne-a daruit cel mai mare "Luceafar" al poeziei, cele mai dulci "amintiri din copilarie" cea mai frumoasa "rapsodie" si cel mai frumos "crai nou"!
    Te pup Tina! Te inteleg perfect! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cat de dulce ai vorbit. Mi-a mers la suflet, draga mea. Sa ai o saptamana frumoasa. Te imbratisez!

      Delete

Zi-mi si mie la ce te gandesti