Monday, December 22, 2014

Craciun cu aroma de bebelus

Anul asta Craciunul meu miroase a bebelus, insa parfumul Craciunului din copilarie strabate pana la mine prin amintirile dosite in cotloanele mintii. Mi-e dor de acel iz de acasa cu parintii dragi alaturi. Mi-e dor sa topai prin ninsoare, sa prind fulgii cu limba, sa fac fac ingerasi in zapada, sa ma dau cu sania din cel mai inalt deal, iar cand imi ingheata nasul sa fug acasa, sa ma ascund in dosul sobei fierbinti, privind la nesfarsit cum clipocesc luminitele colorate in bradul viu, cum imprastie lumina steau din varf, iar la tv sa ruleze "Singur acasa", or "Ironia sudibi ili s liohkim parom" (comedie ruseasca de Craciun). Sa miroase a scortisoara, a coji de portocala, a lemn ars si cetina de brad, iar aroma de cozonac pufos, bors scazut si friptura de porc sa-mi mangaie simtul olfactiv.

Povestea mea de Craciun incepe cu arome. Aromele de Craciun sunt inconfundabile si imposibil de uitat. Eu le pastrez foarte vii in memorie. Nu stiu ce arome o sa-si aminteasca nazdravanul meu cu miros de vanilie. Acum, sunt in proces de fabricat amintiri pentru el. E primul Craciun in 3, e primul pentru el. Nu stie el prea multe acum, dar studiaza intens luminitele si globurile colorate din brad. N-o sa-si aminteasca nici mirosuri, nici culori din primul lui Craciun, insa cu siguranta o sa se admire in poze. Cand o fi mai mare.

Vreau sa fabric amintiri pentru el, la fel cum ai mei parinti au creat pentru mine. Si acum il vad pe tata cum aseaza un brad intr-o galeata de nisip, iar eu fug de colo colo, nerabdatoare sa pun jucariile pe crengi, o vad si pe mama cum sporovaieste de zor langa plita, iar eu ma lingusesc pe langa ea ca sa primesc ceva de gustat, un biscuite, o parjoala.
Nu stiu ce amintiri o sa reusesc eu sa fabric, insa o sa incep cu mirosurile de mancare pentru ca astea sunt cel mai usor de amintit. N-o sa stau prea mult la bucatarie pentru ca nazdravanul, cu siguranta, o sa-si adjudece majoritatea timpului meu, iar bunatatile care dau miros Craciunului sunt mai mult pentru parintii lui, iar el doar o sa guste din toate prin lapticul care il papa cu atata placere. Dar o sa incep de pe acum, iar cand o fi mai mare sa devin experta la facut cozonaci pufosi, dulci si aromati ca ai mamei.
Povestea de Craciun de anul asta n-o sa aiba spiritul sarbatorilor de acasa, insa o sa fie plina de amintiri, zambete pufoase, rostogoliri si gangureli, pulpite dolofane cu miros de vanilie si fericire maxima.

Craciun fericit dragilor, oriunde v-ati afla, cu parfum de bucurie, liniste sufleteasca si aroma de viata lunga!

5 comments:

  1. Ești o minune veselă și frumoasă, deoarece ai avut o copilărie superbă, Tina dragă! Fapul că acum fabrici miresme minunate pentru năzdrăvanul tău frumos o demonstrează din plin, el are și va avea, de asemenea, o copilărie superbă, care va face din el un om fericit! Să dea Dumnezeu!
    Crăciunul tău cu miros de bebeluș să fie cel mai minunat de până acum, cel mai plin de lumină, veselie și bucurie, să vă încălzească inimile și să vă bucure sufletele! Iar lângă brad, să fie cele mai alese și nobile daruri ( cere-le, doar!). Te îmbrățișez cu drag! Crăciun fericit!

    ReplyDelete
  2. Cred ca acest Craciun va ramane in amintirile tale ca cel mai deosebit.Sa aveti parte de un Craciun fericit, toti trei!

    ReplyDelete
  3. Pastrezi aromele Craciunului ,dar acum fabrici altele noi.Va fi un Craciun fericit alaturi de familia ta minunata.Sanatate si sarbatori fericite!

    ReplyDelete
  4. Esti o mama perfecta! frumoasa, vesela, inimoasa! iar cu valorile pe care le pretuiesti, sigur o sa ii oferi bebelului o copilarie de vis! :) Sarbatori minunate va doresc! :)

    ReplyDelete
  5. Craciun fericit, Tina!
    Sa fiti sanatosi si multe bucurii sa aveti!

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti