Monday, February 24, 2014

De ce Dragobete si nu Valentine's day?

De Valentine's day, am vazut zeci de postari pe bloguri, inimioare, ursuleti plictisitori si iubire comerciala au umplut feisbucu'. Dar azi nimic, aproape nimic. Rar, pe ici pe colo, cate-o poza cu mesajul "Iubeste romaneste de Dragobete" si cam atat.
Unii zic ca n-au nevoie de o anumita zi sa sarbatoreasca iubirea. Eu zic ca, orice pe lumea asta are nevoie de o zi in care sa fie sarbatorit, pentru ca in valtoarea timpurilor pe care le traim, de cele mai multe ori, uitam. Uitam de mame si tati care ne asteapta acasa, uitam de fratii si surorile care ne-au facut copilaria mai vesela, uitam de prieteni, de rude, chiar si de iubiti/iubite, soti/sotii, copii. Uitam sa mai facem gesturi frumoase, uitam sa mai zicem Te iubesc.
Si atunci, ma intreb, de ce n-am sarbatori Ziua iubirii, dar sa fie sarbatoarea noastra, nascuta din leaganul propriului neam? De ce am avea nevoie de o sarbatoare chicioasa si imprumutata cand avem romantica si primavaratica sarbatoare proprie? Chiar si strain fiind, pe alte meleaguri, poti imparti bucuria unei sarbatori natale, cu cei de-ai locului, astfel, sa le prezinti o parte din originile tale.

Sarbatoarea de Dragobete e sarbatoarea iubirii si a naturii. Dragobete era fiul Babei Dochia. Chipes, neastamparat si navalnic, petitor si iubitor de animale, romanii l-au considerat protectorul iubirii si al celor care se intalnesc de ziua lui - 24 februarie. In aceasta zi, fetele si flacaii se adunau in fata bisericii si plecau impreuna sa caute ghiocei, vestitorii primaverii. Cu acest prilej, comunitatea afla ce cununii se pregateau peste an. Se spunea ca tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau nu au vazut macar o persoana de sex opus, in aceasta zi, nu-si vor gasi iubirea tot restul anului. Fetele strangeau in seara de dinainte sau in dimineata de Dragobete, ultimile ramasite de zapada, numita "zapada zanelor", o topeau si se spalau pe cap sau pe fata ca sa fie frumoase tot anul, or o foloseau pentru diferite descantece de dragoste.

Deci, haideti sa nu uitam de sarbatorile noastre. Va doresc multa iubire peste an, iar mirosul primaverii sa va insoteasca si in cele mai sumbre zile.
La mine au inflorit narcisii si vi-i aduc in dar!





10 comments:

  1. Am vazut cateva stiri pentru azi.Sarbatoarea e sarbatoare si trebuie sa o pastram,dar cu cine? Sa fi iubita mereu si la fel de consecventa !

    ReplyDelete
  2. Cred ca e mai usor sa imprumutam decat sa apreciem ce avem.

    ReplyDelete
  3. Păi, de unde adunare în fața bisericii... mai este doar până la Înviere. Și de unde ghiocei? Ia să fii băiat și să-i dai un buchet de ghiocei de 1martie sau de 8 martie.Otrava va fi dulce pe lângă ce va izvorî din ochii ei. Cât despre vrăji și cununat, se poartă vraja făcută cu cardul plin și mașina aspirator, iar de cununat, mai încet, că s-a inventat consensualul de o oră, o noapte, hai fie, o lună, cum văz pe la televizor.
    Știu, mai sunt și oameni care iubesc. Lor le doresc , iubire de nedescris și necuprins!

    ReplyDelete
  4. ai scris foarte frumos! felicitări ! frumoase flori ! să fii iubită !!!

    ReplyDelete
  5. Dragă Tina, să fii mereu iubită și prețuită! Să fii sărbătorită de câte ori dorești, deoarece aceste două ”sărbători” (pe niciuna nu o prețuiesc) sunt reinventate de către comercianți. Mereu ziua de 1 Martie mi-a arătat cine mă iubește. O floare, un mărțior simplu sau de preț, că au fost și din aur sau argint, o îmbrățișare și câteva cuvinte care să-mi însenineze zilele, au transformat Mărțișorul într-o sărbătoare a iubirii, iar la maturitate, ziua de 8 Martie, așa încât ambele sunt sărbători ale iubirii. Te îmbrățișez cu drag!

    ReplyDelete
  6. Aici e de vina globalizarea. Si faptul ca romanii apreciaza mai mult ce au altii, ce vine de la altii. In plus, Valentine's day are un plus pentru ca se sarbatoreste prima. Cand vine si Dragobetele oamenii sunt deja satui de aniversarea iubirii si trec cu usurinta peste eveniment.
    Frumoase narcisele, multumim pentru gandul bun. :) La voi a venit primavara, la noi s-a intors iarna. :(

    ReplyDelete
  7. Uite asta e unul dintre motivele pentru care nu mai reusesc sa ma pun in fata blogului si sa scriu: am impresia ca e in zadar, avand in vedere tot ce e in jur. Stiu ca asta nu ar trebui sa ma opreasca, dar, cel putin deocamdata, nu mai pot...

    ReplyDelete
  8. Pana la urma eu nu cred ca e prea important cand sarbatoresti iubirea...ca o faci de Valentine's Day, de Dragobete, sau intr-o zi aleasa de tine...Important e ca iubirea sa existe zic eu. Nici nu stiu daca chiar are nevoie de o zi pana la urma, dar daca ea exista, de ce sa nu profiti, daca se poate.
    Eu anul acesta am sarbatorit pe 14 februarie :p.

    ReplyDelete
  9. Dragobetele tau l-ai gasit, asa ca va doresc o viata plina de frumusete si dragoste!
    pupici, merci ptr narcise si aici aproape ca au inflorit! :))

    ReplyDelete
  10. Cat de frumoasa e floarea! :)
    Tina, eu nu le bag in seama pe niciuna dar asta e pentru ca nu prea ma omor dupa sarbatori, in general. Nu stiu cum e in Moldova, cat de prezent e Dragobetele dar aici, pana nu a aparut Valentine's Day nimeni n-a stiut de el. A fost resuscitat doar asa, ca sa intre in competitie cu sarbatoarea occidentala. Nu le sarbatoresc pe niciuna. Nu-mi uit parintii, prietenii iar pe cel pe care-l iubesc (pe care inca-l iubesc oricat ar parea de incredibil) il iubesc oricand, in orice zi. In plus, numele sarbatorii romanesti suna destul de urat. Mi-e greu si sa-l pronunt, din pacate. Dar mi se pare foarte corect punctul tau de vedere pentru ca sunt foarte multi care sarbatoresc Valentine's Day si daca il sarbatoresc pe acela, de ce nu ar sarbatori si romanescul Dragobete?
    Te imbratisez cu mult drag! :)

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti