Sunday, December 1, 2013

Ce are in comun Keanu Reeves si cascada de la Tipova?

Intru in supermarket si observ ca rafturile au inceput sa se pregateasca de sarbatorile de iarna. De pe un raft imi sare in ochi un sir de lumanari parfumate asezate in niste miniboluri desenate cu fulgi imensi. Le iau la rand si le miros. Vreau sa simt fiecare aroma. Una miroase a iasomie, alta a dulceata de trandafir, inca una miroase puternic a marin, probabil contine substanta din aia extrasa din stomacul unui casalot, numita ambra cenusie. In loc de paranteza, ambra, asta ,cenusie e o substanta foarte rara si extrem de scumpa, folosita in industria parfumurilor si apreciata de parfumieri. Daca ajungi sa te plimbi pe o plaja, dar numai nu in Romania si te impiedici de o bucata ce seamana cu o piatra, dar sa ai noroc sa fie rahatel de casalot, te-ai pricopsit, asa cum s-a intamplat cu un englez care s-a trezit peste noapte cu vreo suta de mii de lire mai bogat. Inchid paranteza. Mai iau o lumanare de pe raft si o duc instinctiv spre nari. Respir adanc parfumul si deodata in memorie se ivesc niste amintiri uitate - tabara de vara organizata de un ziar din Chisinau. Eram in floarea adolescentei atunci, cu urmele ei lasate inadins pe fata mea.

Rasfoiam reviste si imi imaginam ca am tenul perfect al actritei Halle Berry, corpul Claudiei Schiffer, bustul Monicai Bellucci, succesul Angelinei Jolie si cumva, prin nu stiu ce minune il avem ca iubit pe Keanu Reeves, pe atunci actorul meu preferat. Urmarisem vreo doua filme cu el si credeam ca sunt indragostita si nimc si nimeni n-ar fi tradat acea dragoste dintre noi. Zau ca asa a fost, pana nu mi s-a pus cu tronc unul dintre colegii de la tabara. Am cochetat din priviri cu baiatul si mi-a furat si un pupic sub o cascada de la Tipova (R. Moldova), unde organizatorii ne-au dus in excursie. Mirosul acela, racoros, umed si revigorant al cascadei, amestecat cu miros de muschi si brad imi aduce o stare de bine si liniste. In mijlocul naturii, unde sunetul apei in cadere iti alina auzul, parfumul racoritor iti mangaie plamanii, iar privelistea de un verde crud si albastru turcuaz iti clateste privirea dandu-ti confortul unei regasiri cu Eu-l pierdut printre blocuri si copaci din beton.
Cascada are debitul unui raulet, este mica si poate incomparabila ca marime, cu cascade cunoscute, insa locul istoric plin de natura te impresioneaza din primele momente.


La Tipova, pe malul stancos al Nistrului (cca. 100 km nord de Chisinau) se gaseste cea mai mare manastire rupestra ortodoxa din Moldova.
Se spune ca in aceasta manastire domnitorul Moldovei Stefan cel Mare s-a cununat cu sotia sa Maria Voichita, iar o alta legenda afirma ca printre aceste stanci si-a petrecut ultimii ani din viata poetul mitologic Orfeu, care este inmormantat in nisa unei cascade din defileu.(mai multe informatii gasiti la laspalmas.md)

Revenind la Chisinau, din bucatica aceea de paradis, plina de energie pozitiva, m-am regasit. Si pentru ca mi-a furat un pupic n-am acceptat invitatia la dans din ultima seara, cea de adio. Si nici un pupic sfios, pe obraz, la despartire nu i-am dat, doar o mana calda si un drum bun. Nu trebuia sa ma fure:))

Keanu Reeves a ramas in urma saracu', a imbatranit, iar amintirea acelui coleg s-a destramat in trecut. Ce a mai ramas din amintirea taberei este aroma parfumului ce-l purtam atunci. Nu-mi amintesc care era, oricum, probabil, unul nu foarte scump, dar cu un miros foarte puternic. Mama il primise in dar de la cineva care se reintorsese de la Bucuresti. Am avut multe momente in care as fi vrut sa-mi amintesc mirosul acelui parfum pe care il foloseam si eu si mama, insa nimic nu mi-a reamintit decat aceasta lumanare din supermarket. Pe ambalaj scria ca are aroma de ciocolata si cedru. Ciudat e ca parfumurile cu miros de ciocolata, imi aduc un disconfort olfactiv, insa nu si acea combinatie de ciocolata cu cedru din acel parfum, amestecate cu gust, astfel incat amintirea sa nu dispara.

Si uite cum un simplu miros, pe care-l credeai uitat, iti deschide o usa spre niste momente care iti danseaza pe ritmuri de vesele amintiri. O aroma iti aminteste de o alta aroma, aroma unor locuri minunate de Acasa.

Sa revenim, ce are in comun KR si cascada sus-numita? Pe mine evident. Si pe el si pe ea i-am iubit la fel si poate ca, inca ii mai iubesc.

La Mirela Pete gasiti mai multe povesti cu parfum de cascada.

9 comments:

  1. :) ce râvnit a fost (şi poate mai este) Keanu Reeves...

    ReplyDelete
  2. O poveste delicata din anii copilariei, cand ce poate fi mai frumos decat primul fluturas in stomac?

    ReplyDelete
  3. Amintiri cu arome adolescentine importante prin însăși existența lor...

    ReplyDelete
  4. Dragă Tina, în fraza ta: ”Si uite cum un simplu miros, pe care-l credeai uitat, iti deschide o usa spre niste momente care iti danseaza pe ritmuri de vesele amintiri. O aroma iti aminteste de o alta aroma, aroma unor locuri minunate de Acasa” Foarte adevărat, iar asta deoarece aici se află esența spirituală a Parfumului! Pentru că orice parfum (parfum, nu miros) fără excepție, îți va reaminti de ceva sau cineva, iar dacă nu vei reuși să-i asociezi amintirea cu ceva real, petrecut cândva, te va obseda mult, până când cel puțin o componentă va face legătura un persoana/persoanele, întâmplarea, vârsta sau chiar gustul, indisolubil legat de miros. Orice parfum este un deja vu, deja veccu ou deja imagine, de ce nu, și imaginația joacă un rol important.
    Tina, frumoasele tale amintiri, legate de părinți, bunici, copilărie, iubiri, etc...cât de mult îmi place să citesc rândurile care te trimit înapoi în copilărie sau adolescență.
    Tina dragă, înceracă Bulgari Blu Notte, miroase a ciocolată amăruie și a esență lemnoasă, poate că pe acesta îl cauți! O săptămână superbă! :)

    ReplyDelete
  5. eu ma gandesc la matrix, pe fondul lecturii tale despre actor si mirosuri parfumate care transcend timpuri si spatii si ajung acolo numai gandul poate ca s-o faca asa simplu si usor!
    frumos scris! :)

    ReplyDelete
  6. Ai impletit amintirile intr-o minunata cascada cu parfum de tinerete! :)
    Vesnic tanar sufletul sa-ti fie si o multime de amintiri frumoase sa colectionezi de-a lungul vietii!

    ReplyDelete
  7. Imaginaşia ta nu are granite. Zburda prin Anglia, pe la Hollywood, prin România noastră Mare şi cine stie pe unde, pentru că recunosc, vinovată, că nu te stiu de multă vreme. Să faci un asemenea spectacol dintr-o amintire "olfactivă", o "închipuire" ingenuă şi o cascadă de poveste de pe malul Nistrului, ba, să ne porti şi prin niscai magazine cu lumânări parfumate, nu poate fi decat ...artă pură. Am zburat peste rândurile tale, sorbind fiece cuvânt. Te îmbrăţişez!

    ReplyDelete
  8. Adolescenta, o perioada dificila din viata, dar si prima noastra iubire, cascada, parc, pod...

    ReplyDelete
  9. Ne-ai plimbat atat de gratios prin timp si locuri si totul pornind de la un miros rememorat :)
    Superb text! Chiar mi-a placut alaturarea de ganduri, emotii, senzatii, amintiri...mai ales amintiri.
    Nu l-am mai vazut de mult timp pe Keanu Reeves, abia acum mi-am dat seama. Si l-am cautat. Poate mai bine n-o faceam. S-a schimbat oarecum ciudat. Ciudat fiindca nici macar nu-i in varsta. Un barbat la 49 de ani e inca tanar...
    Am ajuns greu, stiu. Dar inca n-am avut timp sa vizitez povestile parfumate. De abia am inceput...de ieri. Pagina a ramas deschisa aici de ieri.
    Te pup!

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti