Monday, September 23, 2013

De la un timp se vinde in magazine

Vorbea Adelina Iliescu, acum cateva zile, pe blogul ei, despre arta de a muri, cu statistici cu tot, despre batranii care mor singuri prin spitale sau mai rau, in singuratate, pe strada, etc.

Ei, macar, au apucat sa-si traiasca niste zile mai multe. Noi tinerii nu stim nici daca apucam ziua de maine. Un exemplu sumbru pe care il traiesc de de vreo saptamana. In una din zilele saptamanii trecute, am mancat niste capsune (am o dilema cu corectidudinea acestui plural, capsuni sau capsune, mi se pare ca amandoua variante sunt acceptate, dar e un alt subiect de discutie), iar dimineata m-am trezit cu dureri in gat si pe cerul gurii, apoi am simtit ca si buzele imi sunt inflamate si pline de besici.
N-am alergie la capsune, cele de acasa mi-au indulcit copilaria cu aroma lor savuroasa, dar cred ca astea au fost stropite cu vreo substanta care mi-a provocat nebunia. Si ce daca le speli, tot degeaba, ca substanta nu e doar la suprafata.

Mergi in magazin ca sa cumperi un produs de care ti-e pofta sau ti-e foame si poti sa nu mai prinzi dimineata urmatoare, fara sa apuci sa-ti faci o retrospectiva a vietii tale, fara sa apuci sa le spui persoanelor dragi cat tii la ele.

Produsele astea pline de aditivi si substante care pot genera boli sunt doar cateva dintre cele care pot "taia ata mult prea devreme", vorba Adelinei. Ca nu avem destule accidente si morti bizare si fara rost. Majoritatea medicilor indeamna, prin toate revistele, sa ducem un mod de viata sanatos, sa mancam sanatos, sa mancam cat mai multe fructe si legume, carne cat mai slaba. Bio ar fi recomandata. e mai scumpa, dar e mai sanatoasa. Eh, serios? Pe cutia cu oua scrie Free Range, dar sarmana gaina care a facut oul respectiv, a vazut oare vreodata, cum e sa scurmi in tarana ca sa cauti viermisori? Nu de foame scurma gainile, ci de placere. Iar cea de a facut oul al carui continut s-a tavalit prin unt, in tigaie, nu cred ca a vazut in viata vietilor ei viermisori.


Ce stiu ei, englezii astia, ce-s alea produse bio? As da iama prin beciul de acasa. M-as insanatosi pe loc, numai respirand.

Pe caserola de capsune scrie Bio, asa de Bio ca am facut alergie. Dupa ce mi s-a inflamat gatul, baza limbii, limba, gingiile, a venit si randul buzelor sa fie afectate. Buza inferioara a avut cel mai mult de suferit. A crescut in volum de parca as fi fost la salon sa-mi injectez botox. Nu ca m-as plange de dimensiunea ei naturala, insa dupa aceasta sedinta de botox cu alergie, or invers, buzele Angelinei Jolie erau mici copile pe langa ale mele. Am tuguiat usor boticul ca sa semene cu al celebrei acrite si acum mi se pare ca deja m-am prea obisnuit sa le tin asa incordate. Analgezicele si antiinflamatoarele mi-au tinut de cald, ca sa zic asa, insa, in ultimile zile ma simt usor drogata. N-am luat multe, decat vreo mana de pastile si pastilute. Si norocul norocului, am dat peste un doctor care mi-a prescris paracetamol. Cica-s racita. IoI. Racita, neracita, ca n-am apucat sa mi se cante prohodul, paracetamolul a avut si partea lui buna. Macar am scapat de febra si dureri de cap.

Medicii si nu numai, recomanda fructe si mancare sanatoasa, care mancare o cumparam din supermarket, are gust de plastic si provoaca alergii, oricat de Bio ar fi, n-au vitamine si nutrienti necesari bunei functionari a organismului.

Deci, in concluzie, mancam mult si bine, aditivi si substante nocive, ascunse sub ambalaje ale produselor pe care creerul nostru pofticios si nestiutor ne indeamna sa le cumparam, produse care in amintirea noastra se asociaza cu bunatatile oferite de natura darnica, pe pamanturi manoase, lasate astazi de izbeliste. Ne mintim pe noi si ne fraierim si creerul. Cumparam boala din magazine.

Si tot in concluzie, totu-i bine cand se termina cu bine, eu ma fac bine si ma uit cu regret in oglinda ca botoxul meu se duce de tot.
Sanatate va doresc si sa aveti un inceput de saptamana cat mai frumos!


7 comments:

  1. Nu stiu cum sunt in Anglia produsele bio controlate, insa in Germania, cazul descrisde tine ar fi fost clar tema "protectiei cumparatorului" ai fi primit daune si firma ce a pus in vanzare capsunele ar fi fost desfintata!
    Pe de alta parte iti spun ca o colega de serviciu a patit ceva similar. De la kiwi, tot bio. Dar s-a dovedit ca nu kiwi erau de vina, ci sistemul ei imunitar a inceput sa o ia razna! A facut zeci de te teste. Si a consultat zwci de specialisti. Concluzia este ca noi, oamenii lumii noi traim tot mai nesanatos: facem din ce in ce mai putina miscare, avem program neregulat de mese si somn, ne confruntam cu situatii de stress in fiecare ora si toate acestea au repercursiuni asupra sanatatii noastre asa incat, la oanumuta varsta ne trezim cu cate o alergie si nu ne vine a crede. Sunt mai mult ca sigura ca daca saptamana viitoare vei manca un pumn de capsune de la parintii tai din gradina, tot reactia asta ai avea-o.
    Eu am descoperit ca am o alergie nealimentara, dar la praf de haine. Da... zau ca nu glumesc! De cate ori fac ordine in dulapuri sau cand schimb asternuturile de pat, am nevoie de masca pentru nas si gura, altfel incepe sa imi picure nasul si ochii si incateva ore poti jura ca am gripa.
    Multa sanatate draga mea! Te pup.

    ReplyDelete
  2. Cunosc bine problemele astea! Eu nu sunt alergica la nimic, dar am mereu probleme cu copilul, desi caut sa ii cumpar chestii bio, eco, naiba sa le ia... Degeaba... Anul trecut a fost la un pas de a intra in soc anafilactic, l-am tinut o saptamana internat in spital. :(

    ReplyDelete
  3. sa stii ca de la Bio :)
    ca erau mai mult Bio ca altele nu prea Bio...alege si tu mai uratele, barem stii cat Bio au!

    ReplyDelete
  4. Rau cand doresti sa mananci ceva trufandale din magazin,cu siguranta calitatii si te trezesti cu probleme .Bine ca ai rezolvat si greu sa fi atent la tot ce consumi cu garantie.Eu nu mananc nici din gradina,nu-mi plac fructele in general,dar ii inteleg pe cei care le consuma.Multa sanatate si sa nu mai ai parte de asa ceva.

    ReplyDelete
  5. Nu stiu ce sa zic...eu n-as cumpara asa ceva nici de-as muri de pofta...
    Ideea insa e ca ,asa cum spui, in magazine se incearca pacalirea cumparatorilor cu tot felul de etichete.
    Scriam mai saptamana trecuta despre pasari crescute, chipurile, bio. Crescute asa cum spui si tu, adica n-au vazut in viata lor un viermisor, de unde bio?
    Insa prostirea noastra, a cumparatorilor, a atins limite inimaginabile.
    Imi pare rau de patania ta. Bine ca ti-ai revenit. Poate ar fi bine sa te feresti de astfel de fructe pe viitor... Clar nu sunt bio.

    ReplyDelete
  6. Ai povestit cu umor păţaniile tale, dar ştim cu toţi ce probleme mari avem fiecare cu toate aceste alimente, fructe, legume, pline toate de chimicale ce ne otrăvesc trupul puţin câte puţin....Tânjim după bunătăţile bunicilor, mai simple, dar atât de gustoase şi de naturale.

    O zi bună! :-)

    ReplyDelete
  7. Vezi ce atesti daca nu esti invatata cu BIO?:)
    Chiar nu-i de gluma, poti sa mori dintr-o chestie de asta pana te dumiresti ce-i cu tine. cred ca ar trebui sa vezi ce anume ti-a creat asa reactie aproape de anafilaxie ca sa stii de ce sa te feresti sau sa ai un antihistaminic la indemana. Una e sa te manance putin pielea si alta e sa ti se umfle buzele si gatul pana te sufoci. Eu iau un antihistaminic de vreo 20 de ani, acum nici n-as mai avea nevoie de el, il iau mai ales pentru reactiile adverse, ma ajuta sa dorm.:) dar cred ca si daca ma musca o vipera sunt protejata la ce concentratii am inmagazinat.:)
    Sanatate iti doresc!

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti