Friday, September 27, 2013

Daca tot n-o putem lungi, hai s-o facem lata!

Ma apuca, cateodata, dor de mama pe ruseste, vorba moldoveanului, care, nu ma intrebati, ca habar nu stiu de unde vine, dar se refera la starea aceea de continua nostalgie. In fine, astazi, intamplarea intamplatoare face ca, in timp ce cautam o melodie pe youtube, sa dau peste imnul Moldovei, pe care il puteti citi sau reciti aici sau asculta aici. Cum va spusei (am dat-o si in olteneste, dupa cum vazurati), nostalgiile mi-au gadilat neuronii obositi si asteptatori de Happy Weekend. No, si daca tot am dat de imn, hai sa-l ascult pana la capat, ca tot nu-l mai ascultasem de o haba de vreme, cred ca, inca, de pe vremea cand il inganam, la careu, in prima zi, dintr-un nou an scolar.

Niciodata nu i-am patruns sensurile versurilor ca astazi, mai ales la strofa cu "Limba noastra-i foc ce arde/ Intr-un neam ce fara veste/ S-a trezit din somn de moarte/...". S-a trezit? Pe bune? Cand? Poate atunci cand o gloata de somnambuli au dat foc Parlamentului si Guvernului? Dar daca erau somnambuli, inseamna ca nu erau treziti, nu-i asa?
Or la versurile "Limba noastra-i frunza verde..." si gandul mi s-a dus la saracu Mateevici, care probabil nu s-a gandit ca eu o sa ma gandesc, atunci cand citesc acest vers, ca si alor nostri le cam place de Mary si Ana, acum ca s-au mai scumpit accizele pentru tutun si alcool. Cred ca nostalgia si nebunia vine de la soarele tomnatic de afara, soare care isi trage sufletul inainte de bruma care se asteapta.
Imnul asta este un elogiu adus limbii romane, desi in versuri nu e explicit acest lucru. Dincolo de legaturile pe care le-am facut eu, asa, din prea multa nostalgie, versurile sunt dragute si te ating la inima, mai ales daca porti in suflet dorul scumpului grai al copilariei. Nu pot sa constat decat ca avem o limba frumoasa, pacat ca e stalcita si agresata continuu de niste indivizi care nu apartin nimanui, decat propriului egoism si incearca din rasputeri sa ne stearga din minte si ultimul dram de identitate nationala mostenita de la bunici.

Si ca sa-mi treaca scarba in bucurie si nostalgia in veselie, m-am amuzat cu cateva bancuri cu si despre moldoveni:

Un roman. la Chisinau se apropie de un localnic:
- Nu vă supărati, caut magazinul "Lumea copiilor"!!.
Moldovanul:
- Nu mă supăr, căutati-l.
................................................................

Stefan cel Mare la razboi:
-Pi cai, osteni!

-Si io picai, Maria Ta!
................................................................

Intr-o dimineata inainte de lupta Stefan cel Mare aduna armata si intreaba:
-Cine a baut aseara ?Nici un raspuns.
-Cine a baut aseara intreaba a doua oara.Tot nici un raspuns .
-Cine a baut aseara intreaba nervos a treia oara.
Din formatie iese un soldat pirpiriu si spune:
-Eu MARIA TA !

-Hai sa ne dregem , ceilalti la LUPTA !
..............................................................

Deviza moldoveanului --

" Viata-i scurta. Daca tot n-o putem lungi, hai sa o facem lata!"

Elly, draga mea, la multi ani fericiti! Restul mesajului de felicitare l-am lasat chiar la tine pe blog.

17 comments:

  1. Hai s-o facem lata! :) Faina deviza! Sunt tare haioase bancurile!
    Cel mai mult mi-au placut randurile de la inceput! Excelent ai redat "starea nostalgica"! :))
    Zile fericite iti doresc! Cu drag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Diana draga. Hai s-o facem lata!
      Un weekend minunat!

      Delete
  2. IN acelasi spirit, al glumei, te "ajut si eu cu un banc:
    De ce nu fac moldovencele SIDA?
    Pentru ca are si SIDA mandria ei!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. De fapt bancul asta, eu il stiam, dar se referea la altele. Depinde, probabil cui il spui si il adaptezi dupa situatie.

      Delete
  3. Să ai parte de un weekend frumos.

    ReplyDelete
  4. Lasa-i, saracii, ca e vai de mama lor. Nu-mi dau seama unde te afli tu, daca esti in Moldova, in Romania sau in alta parte, desi, dupa adresa blogului, pari a fi in Marea Britanie. Dar sa stii ca ne-a povestit cineva care a fost la Chisinau de curand, ce jale e pe acolo, ce saracie si ce lipsa de perspective.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zina draga, eu pot sa-ti redau cu lux de amanunte viata de la Chisinau. Unii o vad ca pe ceva de genul "vai mama lor", altii dimpotriva. Jale nu e chiar asa cum vorbesc care doar au trecut pe acolo, insa lipsa de perspectiva pentru destui este si in Romania. Eu nu i-as plange pe moldoveni, caci oricat de greu n-ar fi, ei reusesc sa-si atinga scopurile personale pe care si le propun. Crede-ma, multi n-o duc asa rau precum pare la prima vedere. Da, ai banuit bine, ma aflu in toate trei locurile deodata, dar doar cu sufletul in Moldova si Romania.

      Delete
  5. Ce tari erau bancurile cu Stefan, nici nu le mai tin minte... "moldoveneasca" este facuta pentru cei care vad lumea intr-un fel aparte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. De fapt graiul moldovenesc e pentru oameni speciali, la fel cum e graiul muntean, ardelenesc, oltenesc...

      Delete
  6. nu stiu bine cum este prin Mloldova de peste Prut! asa de prin telejurnalele care le mai vad pe la posturile ce transmit de acolo ... dar stiu ca nu este ok! nu este ok nici dincoace de Prut! toate sunt incurcate si se incurca intr-una altele noi...

    ReplyDelete
  7. imi place deviza! :))) Mai exista o vorba, cam cu acelasi sens ;) Mai bine bogat si sanatos, decât bolnav si sarac! :)
    o duminica minunata iti doresc, Tina draga!

    ReplyDelete
  8. Ce'mi plac bancurile cu moldoveni :))

    ReplyDelete
  9. Foarte amuzante, cred ca e prima data cand citesc bancuri cu moldoveni. Sau nu-mi mai aduc eu bine aminte? Oricum, chiar daca n-o urmez mereu, ader din tot sufletul la deviza din final. :D Dar mna, nu putem s-o tinem intr-o veselie si-o distractie continua... :(

    Saptamana usoara iti doresc, Tina. :)

    ReplyDelete
  10. "Limba noastra" de A. Mateevici stiu ca mi-a placut intotdeauna. E o poezie frumoasa. Nu stiam ca e imnul vostru insa, ca mai toate imnurile, melodia este repetitiva si monotona, pana la a deveni plictisitoare... :( Pacat, cum ti-am spus, versurile sunt foarte frumoase si ele chiar salveaza imnul. Spre deosebire de "Desteapta-te, romane", care e urat si ca versuri...e urat in ansamblu. Eu de abia astept sa il schimbe careva fiindca multora nu le place. In fine...
    Glumele sunt super! Cele cu Stefan cel Mare sunt savuroase.
    Multumesc mult pentru urare! De abia acum am inceput sa va vizitez :)
    Sa ai o saptamana macar oleaca mai relaxata! Te pup, cu tot dragul!

    ReplyDelete
  11. Sunt haioase glumele, o zi asa cum iti doresti!

    ReplyDelete
  12. Haioşi moldovenii ăştia :)))))

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti