Saturday, July 13, 2013

Pe urmele lui Charles Dickens

Weekend-ul trecut a fost unul dintre preferatele mele. Mult soare, miros de mare, piele usor bronzata si un mic gratar la marginea plajei. A fost cu adevarat Happy Weekend, asa cum ne propune Elly Weiss in fiecare saptamana, saptamana aceasta fiind editia 27.

Ei bine, sfarsitul saptamanii trecute m-a prins lenevind pe nisipul englezesc al Canalului Manecii. In Anglia vremea nu prea e prielnica pentru plaja si mare, englezii evadand in vacante spre locuri mai insorite si ape mai calde, gen la Mediterana in Spania. Totusi, daca temperaturile depasesc 20 de grade toata lumea migreaza spre plajele  cu ape reci si nisip fierbinte. Pana nu demult, mergeam la plaja in sudul Angliei. Anul acesta am hotarat sa incercam ceva nou, asa ca am ales Broadstairs, o localitate din regiunea Kent, aflata la 130 de km est de Londra.

Stancile albe si inalte din calcar aproape pur imprejmuiesc plaja Botany Bay din Broadstairs dandu-i un aspect misterios, salbatic aproape. Stand sub stanci, la plaja sau inotand in apa sarata si rece a Canalului ai impresia ca ai naufragiat pe o insula stancoasa si rupta de lume. Este una dintre cele mai fermecatoare plaje de pe insula Thanet. Orasul se afla sus pe stanci, iar ca sa ajungi la plaja trebuie sa cobori niste scari inguste care se latesc pe masura ce te apropii de nisip.


Jos la poalele stancilor, pe plaja, mareea si-a lasat amprenta pe stancile de un alb orbitor. Mi-e greu sa descriu cum sunt aranjate stancile pe aceasta plaja. Doua bucati separate parca sunt rupte din stanca ce troneaza dea lungul plajei, parca e un vapor naufragiat rupt in doua. Plaja e destul de aglomerata si noi incercam sa gasim un loc mai retras, asa ca mergem printre acele stanci, ajungand intr-o parte a plajei mult mai retrasa decat restul. Trecand printre ele, imaginea care mi-a venit in minte a fost ca traversez un canion. Acolo intre stanci nisipul era rece ca gheata, noi iutind pasul ca sa ajungem pe nisipul incalzit la soare.


Acea parte a plajei era mai putin populata pentru ca de acolo tocmai se retrasese apa si nisipul era inca umed.


Ne-am instalat chiar langa stanca, iar eu m-am intins la soare ca sa-mi iau doza de vitamina D pe tot sezonul. Acolo, sub stanci, nu era vant, era chiar cald, dar n-am avut indrazneala sa intru in apa. Era prea rece. Asa ca m-am multumit sa fac doar baie de soare.
In timpul mareei, plaja este complet acoperita de apa, iar daca mareea e mai puternica, apa ajunge la cativa metri deasupra plajei. Cum apa era in reflux, am profitat sa admir stancile de la un capat la altul. Unicul inconvenient a fost ca plaja era plina de pietre si pietricele, de scoici, alge si alte chestii care erau aduse de flux.


Cand a inceput sa se instaleze foamea am scos gratarul de unica folosinta si am fript niste bucati de muschi de porc pus la marinat, de acasa. Nu erau panouri care sa interzica gratarul pe plaja, nu eram nici unicii care frigeau carne la malul marii.
Probabil cu totii ati simtit un moment in care atmosfera creata de diverse actiuni, iti provoaca un moment de liniste si fericire. Pentru mine plimbarea de la Broadstairs a fost unul dintre acele momente. N-am apucat sa vizitez orasul, decat foarte putin, n-am apucat sa vad nici alte plaje cunoscute ca cea din Viking Bay, descrisa in romanul lui Charles Dickens " David Copperfield", plaja pe care am putut-o zari mai spre est, atunci cand eram sus pe stanci. Data viitoare promit sa revin cu poze. Ajunsa acasa am cautat informatii pe net despre locul care mi-a oferit acea priveliste minunata si o clipa de fericire.


Daca veti ajunge vreodata prin zona, nu ezitati sa vizitati orasul si plajele din Broadstairs. Veti intelege de ce Charles Dickens a fost fermecat de aceste locuri. Marele scriitor a fost un vizitator frecvent al acestui orasel intre anii 1837 si 1859, la finalul cartii David Copperfield, Dickens contureaza frumusetea plajei Viking Bay de deasupra stancilor. Mandri de asocierea cu scriitorul, in oras se gasesc o multime de atractii legate de acesta. Exista Old Curiosity Shop, Barnaby Rudge Pub, Dickens' Walk Dickens' Pantry si doua muzee, toate dedicate cu mandrie scriitorului. Tot in cinstea lui, din 1937 se organizeaza The Boadstairs Dickens Festival, in a treia saptamana a lunii iunie. Festivalul a pornit de la ideea lui Gladys Waterer, proprietarul Casei Dickens, de a comemora o suta de ani de la prima vizita a scriitorului in Broadstairs.

Un alt eveniment are loc in Broadstairs, la inceput de sezon estival, in luna mai, incepand cu anul trecut, numit Broadstairs Big Weekend. Evenimentul cuprinde seri tematice de weekend: dans vineri noaptea la Pavilion, film pe plaja sambata, iar duminica Guinness World Record Attempt
O alta sarbatoare care are loc in acest orasel este Festivalul muzical Folk Week, care se desfasoara in a doua saptamana din august.

Asa ca o paranteza, daca as fi stiut de acest festival mai dinainte cu siguranta as fi luat parte la el, pentru ca scrierile acestui nuvelist renumit sunt si pe placul meu. Dupa ce am descoperit acest orasel cu specific victorian si plajele ce il inconjoara, m-am gandit sa caut niste informatii legate de locurile vizitate. M-am umplut de literatura si istorie. Nu m-am gandit ca aflandu-ma in Anglia de vreo 3 ani, stiu, totusi, atat de putine despre locurile si evenimentele acestei frumoase tari care ma gazduieste.

P.S. Pozele nu sunt de cea mai buna calitate si nu reflecta intru totul frumusetea locului.
P.P.S. Intrebare de baraj, ghiciti daca era incarcata bateria DSLR-ului meu atunci cand l-am luat cu mine la plaja ca sa fac poze.

8 comments:

  1. :)
    ps. Nu contează, tot superb e.
    pps. După îndelungi cugetări, calcule şi brainstorming cu mai mulţi specialişti, am ajuns la concluzia că cel mai bun răspuns ar fi: NU.

    Te pup, draga mea,
    un weekend mai frumos îţi doresc!
    şi... aştept foto dela festivalul de muzică folk :)

    ReplyDelete
  2. Plimbarea ta de la Broadstairs a fost frumoasă și minunat povestită. Stâncile albe, acoperite cu flori de câmp, dau farmec locului.
    Mie îmi plac pozele tale, ești tu frumoasă! Să nu-mi spui că ai pățit ca Irealia, și-ai mers la plajă cu bateria descărcată...Dar ți-au reușit și așa.
    O duminică frumoasă îți doresc! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact ca Irealia am patit, exact. Si cel mai nasol e ca sotul mi-a zis, cu o seara inainte, sa verific acumulatorul...Si eu...

      Delete
  3. frumos weekend!
    sa ai parte de cat mai multe weekenduri minunate ca acesta!
    nu ma pricep sa-ti raspund la intrebarea de baraj - mie mi-au placut fotografiile!

    ReplyDelete
  4. O, interesant peisaj este acolo! Stancile dau un aer de salbaticie, un aer incantator! Minunat si drumul catre plaja, in prima fotografie, printre flori galbene de camp, flori simple, delicate.
    Imi place si acel mult albastru care se gaseste pe plaja.
    Postarea e prilej si sa-mi amintesc frumoase romane ale lui Dickens, caci acum realizez ca am citit cate ceva desi poate ca as fi dorit mai mult. Oliver Twist, Nicholas Nikleby, Davis Copperfield, Prietenul nostru comun, Povestea celor doua orase si mai ales Marile Sperante... O mai fi vreuna dar astea imi vin acum in mine si am rememorat momente frumoase...fiindca atmosfera cartilor sale e unica, cred eu.
    Cat despre fotografii, nu-ti face griji! Eu le gasesc foarte frumoase. Sunt locuri pe are niciodata nu le voi vedea in realitate deci nu am cu ce le compara si a le vedea acum e un adevarat dar de al tine pentru noi :)
    Cat despre acumulator...probabil ca nu prea mai era incarcat. N-am DSLR deci chiar nu ma pricep :)
    Happy weekend in continuare, draga Tina!

    P.S.- Revin si la cealalta postare mai tarziu. Pup!

    ReplyDelete
  5. Pozele sunt foarte frumoase, si ma bucur ca ai avut un week-end asa insorit!

    ReplyDelete
  6. Mie imi plac pozele,dar e una sa vezi locul si rezultatul apoi.Cred ca faceai mai multe poze,daca ar fi fost incarcata bateria.E o parere...

    ReplyDelete
  7. Aha, deci nu sunt singura care intai viziteaza un loc, se indragosteste de el si abia dupa cauta informatii, sa stie exact unde a fost si ce s-a mai intamplat pe acolo inainte de venirea ei... :)))
    Minunate peisaje ai surprins, dar ultima poza imi place cel mai mult... ;)

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti