Friday, November 29, 2013

Monument al virginitatii

Azi, intr-o sesiune de citit informatii pe site-urile de stiri, un titlu imi atrage privirea "Vrem sa facem un monument al virginitatii...".

Serios? Ca sa ce? imi pun intrebarile si dau click pe pagina, cu un zambet in coltul gurii. No, si incep sa citesc. Pe scurt, e vorba de o asociatie baptista care, cica, vrea sa construiasca un monument al virginitatii si castitatii si tot odata sa faca si o campanie in scoli, despre beneficiile abstinentii sexuale pana la casatorie. Cica, nu conteaza ce s-a intamplat pana acum, dar de acum incolo este bine sa se pastreze curati pana la casatorie.

Campania ca campania (cacofonie intentionata), informarea e buna, nu zic, dar cu monumentul ce sa faceti bre, oameni, cand copiii astia din clasele gimnaziale, sparg internetul cu poze cat mai deocheate si lascive. Ei stiu putine, dar vor sa fie la moda si atunci, daca generatia internet, nu are habar de monumentele istorice pe care unii profesori se chinuie sa le predea la cursurile obligatorii, voi credeti ca un monument din asta ar schimba cifrele de 2 si 0 alaturate, adica 20 la suta dintre copiii din R.Moldova sa nu se mai nasca in afara casatoriei?

In loc de campanii din astea si monumente si floricele si fluturasi si povesti cu zane, ati face o campanie de informare privind metodele de protectie si riscurile pe care le poate provoca sexul neprotejat si precoce. In loc sa veniti voi cu carti despre cat de frumoasa este viata de dincolo, mai bine ati veni cu exemple care sa arate cat "minunata" e viata de pana la de dincolo.
Apropo, ma intreb, cum ar trebui sa arate acest monument al virginitatii? Am niste idei, dar toate imi dau cu virgula. Imi si imaginez poze peste poze, postate pe site-urile de socializare, cu "vestitul" monument.

Nu cunosc, sa existe in scoli, materia de Educatie sexuala. Cand eram pe bancile scolii, imi amintesc, ca la lectiile de biologie, cand am trecut la tema corpul uman, profa, foarte jenata, ne citea din carte, denumirile stiintifice, fara sa ne spuna ce inseamna, cum si de ce nu trebuie sau trebuie anumite lucruri. Se facea rosie ca racul si schimba subiectul, zicand ca asta aveti de citit pentru acasa.

Noi, elevi rusinosi, ca asa am fost educati, nu puneam mai multe intrebari si asa s-au pomenit vreo doua eleve de clasa a 8 cu o sarcina nedorita si marcate pe viata. Curiozitatea le-a schimbat viata, dar nici unul dintre invatatori si nici macar parintii nu si-au asumat responsabilitatea ca ei sunt vinovati de ceea ce s-a intamplat. Bietele copile, au papat, cel mult bataie si au ramas sa creasca copii, pe care unele i-au lasat de izbeliste, sa creasca singuri. Si acesti copii neinformati, ajung sa faca aceleasi greseli ca si parintii lor.

Cine se face responsabil de toata situatia cu copii deveniti parinti prea devreme, cu copii abandonati, cu familii distruse? Totul porneste de la educatia pe care o primim de acasa si de la scoala.

Daca vii in scoala, si faci o ora despre de ce e bine sa ramaii virgin pana la casatorie, cel mult, tinerii o sa-ti rada in nas si n-o sa te bage in seama. Pentru tinerii din ziua de azi, trebuie facuta o alta abordare, sa le captezi atentia, sa-i atragi la discutii, sa le pui in fata probleme de nerezolvat ca sa le rezolve ei, nu cu povesti frumoase cu zane si printese si mai nou cu monumente. Astea nu rezolva problema existenta.


11 comments:

  1. Interesant subiect, Tancha! Chiar am ramas uimita citind titlul.
    Inainte era rusine sivietica, erau alte timpuri, acum adolescentii unt mult mai dezvoltati atit fizic cit si din punctul de vedere al informatiei, insa iei parac citesc pe margini si nu printre rinduri, din pacate.
    Acum pare-mi-se s-au intros in curriculum citeva ore de educatie sexuala, dar copii rid la toate astea, ei nu inteleg ca un pas gresit la virsta nepotrivita te stampileaza exact ca un colet. Ar trebui ca exemplu sa fie aduse cele mai grave cazuri, poate doar asa vor invata sa fie atenti!

    ReplyDelete
  2. imi place postarea, imi place cum ai tratat subiectul! is curioasa cate si ce fel de comentarii vei aduna! pt ca e atat de diferenta generatia tinerilor de acum spre deosebire de cei "tineri acum 10 ani"....:)

    ReplyDelete
  3. Grea problema ai abordat, mai Tina! Un lucru e clar: cu un monument nu se face primavara!

    ReplyDelete
  4. Toata chestia nu e decat pentru a iesi ei in evidenta, cred, cel putin cu monumentul.... Daca i-ar interesa cu adevarat, ar incepe sa faca educatie sexuala cu parintii copiilor, ca acestia sa faca ceva pentru copiii lor. Iti dai seama ca cei mai multi parinti probabil nu au primit nici ei o astfel de lectie, deci ar trebui sa faca niste cursuri de sexualitate si de comunicare.

    ReplyDelete
  5. Tina, cred ca e vorba de societate care considera inca astfel de subiecte tabu. Parintii nostri, si in general cei din generatia lor, nu se simt confortabil sa vorbeasca despre asta, din simplu motiv ca la vremea lor nu se vorbea. Sarcini nedorite, copii abandonati, curiozitatea de a incepe viata sexuala timpuriu, toate astea au existat dintotdeauna (poate ceva mai putin inainte) doar ca "societatatea" a inchis ochii, si le-a musamalizat si le-a ascuns bine de tot, de rusine.

    ReplyDelete
  6. Ideea unui monument e ridicola, ca sa nu zic mai mult.
    In fine, ai punctat bine, problema este ca nu se face educatia necesara. Pana la monumente...he, he...cale lunga.
    Profesoara mea de biologie a fost foarte inspirata si eficienta, si azi imi amintesc cum a procedat. Ne-a povestiti ceea ce era necesar separat la baieti, separat la fete. Si fara sa foloseasca termenii stiintifici. O femeie desteapta pe care am apreciat-o.

    ReplyDelete
  7. Profa de biologie din scoala generala nici nu a venit sa predea lectia referitoare la organele genitale, iar ora urmatoare a trecut efectiv la lectia urmatoare !

    ReplyDelete
  8. @Mihai

    Cam asa se intampla de cele mai multe ori. Profii sunt prea jenati sa vorbeasca despre lucruri absolut naturale.

    ReplyDelete
  9. Timp si bani pierduti in zadar,un monument nu o sa schimbe nimic,informatia e cea mai efectiva metoda, orice adolescent(a) trece prin momentul cind este curios si doreste sa stie despre sexualitatea sa si a sexului opus,important este sa fie informat corect si sa primeasca educatia necesara,majoritatea copiilor nedoriti si a avorturilor apar din cauza ca adolescentul nu este informat la momentul potrivit iar din cauza ca multi parinti sunt plecati peste hotare nu are cine sa le dea educatia cuvenita.Personal am 25 de ani si nu am fost implicat intro relatie din simplu fapt ca nu am gasit inca a doua jumatate(suflet pereche) cu care sa intemeiesc o familie,am avut multe posibilitati de a avea aventuri pe o noapte dar din simplu fapt ca datorita parintilor mei de la care am primit o educatie cuvenita si informatiei care a fost disponibila la momentul dat de pe Internet,am avut posibilitatea si cunostintele de a decide singur.

    ReplyDelete
  10. Dacă ai fi asistat la vreo lecţie, ai fi văzut cu ce atenţie ascultau tinerii.

    ReplyDelete
  11. @Irina Batin
    Nu ma indoiesc ca au ascultat cu atentie, insa sunt convinsa ca jumatate dintre ei, daca nu majoritatea, pleaca de la aceasta ora si uita de legamantul facut si asta pentru ca mintea le este acaparata de alte lucruri decat o singura ore in care o domnita draguta a venit, le-a vorbit, i-a convins pentru moment si a plecat. Nu e de ajuns o ora si un certificat semnat ca sa-si schimbe mentalitatea. Nu e de ajuns si intr-un final monumentul realizat de voi mi se pare dragut, dar cred ca reprezinta mai mult iubirea (nu neaparat virginitatea sau abstinenta). Sa zicem 10 mii de oamni, tineri cunosc semnificatia monumentului, insa cei care nu stiu despre el, cand o sa-l vada, o sa-l aprecieze ca pe un monument al iubirii, o bancuta langa o inima, unde iti astepti iubitul/a si cam atat. Mesajul subliminal, precum ca ceasul si bancuta ar insemna asteptarea pana la casatorie ca sa ai o relatie sexuala cu partenerul, n-o sa ajunga la acele persoane care nu stiu despre ce-i vorba acolo.
    Sper sa ma insel. Mi-as dori ca un alt centru sa studieze efectele care le are compania dvs si daca ele sunt pozitive sa se continuie, dar eu sunt convinsa ca ceea ce spuneti este suprarealist.

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti