Monday, October 21, 2013

De la usturoi se trage.

E toamna de tot in calendare si odata cu toamna au venit si virozele. Nu la mine, nu inca. Cred ca au facut alergie la mine de cand m-am dat de ceasul mortii anul trecut, prin februarie.
Eram in cautarea rochiei de mireasa, perfecta pentru mine si in loc sa probez rochii de mireasa, m-am gasit infasurata in doua plapume groase, cu temperatura camerei lejer trecuta de 25 si eu cu dintii clantanind. Febra de 39-40 de grade, din termomentrul de sub brat m-a facut si mai palida decat eram de obicei. Tusea mi-a mutat plamanii din loc si un timp am crezut ca e de la tigarile pe care le-am fumat prin plamanii fumatorilor de langa mine, eu, insumi nestiind nici intre care degete se tine o tigara dintre degetul aratator si mijlociu :)).

Am vazut moartea cu ochii, indiferent ca eu am vazut-o de multe ori prin fel si fel de boli inchipuite. Dar de data asta a fost pe bune. Eram singura, intr-o camera pustie. Va imaginati ce tragedie e sa fii singura si bolnava, mai ales in cazul meu, careia ii place sa se vaite si sa se planga. Omu' meu era la 2000 de km departare, ba nu la 3000 ca sa fie mai dramatic. Vorbeam la telefon si eu nu mai incetam cu smiorcaielile. In una din zile (am stat inchisa in camera vreo 4 zile, unde nici musca nu indraznea sa intre), vorbind la telefon, m-a apucat o criza, un abces de tuse. Am incercat sa-i zic Omului meu ca nu pot vorbi, dar in loc de vorbe mi-au iesit niste sunete indiscifrabile. Nu stiu daca m-a inteles, dar a revenit mai tarziu cu propunerea sa-si ia bilet la avion. Tusea ca tusea, dar mi se oprise respiratia. Nasul infundat nu aveam cum sa-l folosesc, dar nici gura larg cascata nu-mi mai era de folos. Boabe mari de lacrimi imi brazdau obrajii, in fata ochilor vedeam un sicriu rece si gandul ca n-am apucat sa le zic alor mei cat ii iubesc imi inundase creerul. In momentul ala timpul s-a dilatat cumva si am avut timp sa gandesc (o mai fac si eu din cand in cand). M-a fulgerat un gand, un cuvant salvator - USTUROI! Da, ala care alunga strigoii si duhurile rele, tot ala de da gust impecabil unei fripturi, inainte de a stinge cu Orbit. Usturoi - un cuvant magic.

Apropo de friptura cu usturoi, Sotu' m-a alinta din cand in cand cu o friptura de porc cu usturoi, rumenita bine intr-un cuptor incins.


Ce legatura are friptura cu raceala mea? Evident, usturoiul. Aceasta planta, buna la toate, nu lipseste niciodata din frigiderul meu, de cand cu pomenita raceala.

Pe scurt: Atunci, in februarie 2012 (n-o sa uit usor luna aia si nici anul), am fentat moartea cu usturoi. Pe semne, ca si ei ii e frica la fel ca si vampirilor. Daca exista. Deci, daca va e frica de moarte, puteti purta in poseta un catel de usturoi (cred ca numai usturoi nu aveam prin posete, noi, doamnele). Amigdalele mele s-au inflamat atat de tare, incat s-au alipit, cauzandu-mi dificultati grave de respiratie, sufocare. Cum spuneam, cu gura larg deschisa ca sa pot trage cat mai mult aer in plamani, cu lacrimi in ochi, am alergat spre frigider. Stiam ca am acolo un catel de usturoi. Era cam deshidratat, dar l-am incercat totusi. Cu mainile tremurande, l-am curatat in graba, l-am zdrobit, am pus un pic pe degetul aratator si l-am bagat in gat, de mi-am frecat amigdalele cu usturoi. Am repetat operatiunea, dar de data asta la baie, pentru orice eventualitate. Nu e o senzatie tare placuta, insa in secundele urmatoare am simtit cum mi se linisteste gatul, tusea si imaginatia mea morbida. Respiratia a revenit la normal, iar in ziua urmatoare am iesit la probat rochii, pe bulevard, cu o prietena de suflet.

Cand eram mica, mama ne alina suferinta in mod naturist. Nu-mi amintesc sa fi luat vreun antibiotic. Toate medicamentele se gaseau in camara bunicii - usturoi, ceapa, macese, tei, otet, spirt medicinal, cartofi.
Usturoiul era pentru amigdale inflamate, suc de ceapa pentru nas infundat, otet si gheata pentru febra, ceaiuri pentru intarirea organizmului, cartof proaspat, dat prin razatoare pentru dureri in gat si amigdale inflamate. Au fost eficiente, caci n-am stat nici o zi in spital. Si inca sunt eficiente.

Ce-mi veni azi cu raceala? Ma inconjoara o multime de oameni atinsi de viroze, raceala, gripa. Eu le zambesc frumos oamenilor, dar si virozelor, iar cand ajung acasa mananc un kg de clemetine, o bucatica de usturoi, dupa care doua-trei frunze de patrunjel si m-am scos de 1 an si 8 luni. 1 an si 8 luni! Sper sa tina faza si anul asta, ca tare n-am chef sa-mi mut plamanii din loc si sa alerg fuguta la doctor sa-mi prescrie antibiotic.

Sanatate va doresc tuturor!

20 comments:

  1. Nu esti singura care nu vrea sa auda de medicamente :)
    Sunt si eu ca si tine doar ca eu nu as lua usturoi pentru asa ceva decat poate daca mi-ai spune ca mor daca n-o fac :))) Rar il gust crud.
    Racelile le tratez cu ceaiuri si lamaie si doar daca ma doare foarte tare in gat (am o mare sensibilitate de mai multi ani de cand am fost racita foarte grav la amigdale) de abia atunci iau cateva pastile de Ospen, un fel de antibiotic nu prea puternic dar care ma ajuta. Dar asta se intampla rar, ma feresc de raceli cat pot.
    Si pe aici e o perioada in care lumea e atinsa de viroze, chiar si eu am fost vreo 3-4 zile. Dupa cum vezi, am scapat repede.
    Sanatate si tie si o noapte buna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elly W incercati fetelor si ceaiul de lamaie.... nu granule si plicuri. Lamaie adevarata, taiata felii (cu tot cu coaja) si pusa la fiert.... e si o minune de bun si face si minuni pentru raceala!

      Delete
    2. Draga Lady, te sustin. Ceaiul de lamaie, lamaie in stare proaspata de asemenea face minuni.
      Multumesc de vizita!

      Delete
    3. In perioada rece a anului, ceaiurile sunt cel mai bun mod de prevenire, impreuna cu vitamina C. Usturoil e excelent si in prevenire si in tratare, dar nu multi ii sufera gustul si mirosul. Eu aveam un pic probleme cu stomacul, de la usturoi, insa in timp s-a obisnuit. Sigur nu mananc usturoi in toata ziua si mai ales, nu cand sunt la serviciu sau in oras, pentru ca nu vreau sa li se intoarca nasul la 180 de grade celor cu care interactionez, dar am si metode (frunze de patrunjel, de exemplu) care maschiaza mirosul.
      Big hug!

      Delete
    4. :))) Cine a zis ca beau ceaiuri la pliculete si granule? Am doar plante naturale culese de mine pentru ceaiuri iar lamaile sunt cele mai reale lamai posibile. M-am amuzat. N-am scris nimic de granule sau pliculete...
      Tina, am raspuns la ceea ce scrie Lady....

      Delete
  2. Tare amuzant ai pov. despre o perioadå asa ghinionistå, inså tot råul spre bine :-) Eu pe vremea copilåriei aveam dese infectziile in gat si tot prin metoda cu usturoiul scåpam, inså crescand am intårit anticorpii si nu am mai avut problem. Dar in urmå cu 5 ani, se tot mira o colegå de servici, dupå ce intreaga grådinitzå ( mici si mari) " cantau" in cor o tuse uratå, eu nu aveam nimic. Doar dupå ce si-au revenit iei, au inceput si amigdalele mele så se tripleze, iar eu intrand in panicå am " imprumutat " aråtåtorul colegei, pe care l-am infåsurat cu tifon, apoi am stors låmaie si am pus-o så-mi curetze amigdalele de infectzie. Colega( norvegiancå) våzand si fåcand asa ceva prima datå, am crezut cå o så verse inaintea mea, inså a fost mai curajoaså dupå ce a våzut cum aråta interiorul gatului meu si a sters bine infectzia. Dupå 2-3 ore våzand cå mi-am revenit total, a spus la toatå lumea de doctoricitul dupå model popular rom. care a dat roade, in timp record :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu zeama de lamaie n-am incercat, dar si lamaia e un produs naturist foarte bun de raceala, deci probabl o sa-l incerc intr- zi, sper nu asa curand:))

      Delete
  3. Tina dragă, am citit fiecare rând, fiecare cuvințel, ești o minune, să știi! Farmacia naturistă a bunicilor noastre era eficientă și mult mai bună decât tonele de medicamente pe care le iau azi oamenii. La noi se bea ceai, lămâie multă, propolis, miere și ...usturoi! Așa este, e excepțional ca remediu naturist.
    Așa cum bine spui, numai usturoiul ar lipsi din gențile femeilor, hahahaha! O să pun odată un cățel, să văd ce-o să zică prietena mea cea mai bună, Monica, deoarece odată, când mi-a cerut un uscător de păr, că ne plouase, i lam dat! Mi-am deschis geanta uriașă, am scos un mini phoen de buzunar și i l-am dat, era cu baterii! Usturoi încă nu mi-a cerut nimeni pe stradă, dar cine știe, nu strică o rezervă! :)
    Frumos te mai răsfață soțul tău, friptura arată bestial! ;)
    Mă bucur că răcelile te-au ocolit anul acesta, sănătate maximă și o zi cu bucurii îți doresc! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acum cativa ani ai fi gasit la mine in geanta si uscator. Insa acum, din cauza spatelui port mai mult gentute mici, pentru ca daca am genata mare o umplu neaparat.
      Multe imbratisari moldovenesti iti trimit!

      Delete
  4. Usturoiul are efecte tamaduitoare miraculoase. In familia mea se mananca destul de des usturoi, iar eu racesc extrem de rar. Asta sa fie motivul? Iar eu ma imbrac subtire de obicei, nu suport sa ma infofolesc decat iarna la -10 grade C. :)) Deci nu prea ma feresc de raceli, dar am devenit imuna la ele. Bine, m-a luat si pe mine saptamanile trecute durerea de gat, iar nasul mi-a curs neincetat, dar nu am avut febra... A trecut cam intr-o saptamana cu ceaiuri, lamaie si cateva pastile(aspirina).

    Multumim asemenea, draga Tina. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E normal sa te mai ia. Corpul are nevoie de un restart, ca sa-si faca anticorpi la noii virusi care apar.
      Sanatate multa si la cat mai multe fotografii frumoase!

      Delete
  5. eu sunt maaaree fan usturoi! :)

    ReplyDelete
  6. Nu am fost nici racita nici gripata de mai bine de 8 ani! Si intru zilnic in contact cu zeci de persoane, nu zraiesc izolata sub glob de sticla. Sa nu ma laud acum si sa ma prinda una, asa ca pentru toti anii :-D Dar eu cred ca sistemul meu imunitar este atat de puternic deoarece fac sport si sauna in fiecare saptamana. Si plimbari in aer liber cat pit de des. Mananc sanatos, fara niciun abuz.
    Ador usturoiul, dar firma m-ar concedia daca as manca usturoi dupa cum poftesc :-D:-D:-D
    O zi faina iti doresc! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai un sistem imunitar de invidiat. Sauna ajuta mult sistemul imunitar, din pacate prea putin isi permit sa faca sauna. Eu, de exemplu, numai cand ma aflu in Moldova pot sa fac sauna, am unde. Asa ca tot acasa ma trag.
      Eu as manca mai des usturoi in stare proaspata, dar din aceleasi considerente ca tine ma alint doar in momentele cand stiu ca nu deranjez prea multa lume cu mirosul, in schimb, in mancare rareori lipseste.
      Seara faina si tie!

      Delete
  7. Eu consum usturoi mai nou crud sau ca mamaie mujdei, pisat,nu stors,cu sare si apa rece.Mujdeiul cu tot felul de sosuri,iaurturi,imi face rau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mujdeiul e unul din preferatele mele servit cu peste prajit sau copt, cu mamaliguta si branza sarata. Un deliciu de la bunica mostenire.

      Delete
  8. Pentru amigdale inflamate (calvarul copilariei mele!) eu am un leac mult mai placut:muuulta inghetata! cAm de la un kilogram in sus mancata pe nerasuflate. :) Moare si mama virusului, zau! Tata il pacalea pe fi-miu cand era bun cu alt leac miraculos:frunza de patrunjel! Ca ai galci, bataturi, junghiuri, trebuie sa ti strans intre dinti o frunza de patrunjel. Ce nu stia fi-miu e ca leacul asta se aplica numai in cazul lui ca sa se faca liniste in casa, ca prea vorbea non-stop.:) asa ca daca il durea ceva pe copil nici nu se mai vaita, se ducea singur in gradina si numai ce il vedeam defiland cu patrujelul in gura! Functiona, de vreme ce se facea bine! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Sotul meu s-a bucurat cand a auzit ce sfat mi-ai dat. Bun tare sfatul cu patrunjelul, in cazul meu ca tot imi place sa ma vait din orice. Si cu inghetata e buna lecuire, doar ca eu nu prea mananc inghetata.Sotul a venit cu propunerea, el mananca kg-ul si eu ma fac bine:)))
      Multumesc.

      Delete
  9. Din pacate pentru mine, medicamentul tau nu il mai pot folosi, desi il ador. Imi e prea rau de la usturoi de cativa ani...

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti