Monday, June 3, 2013

Diferente - Azalee vs Rhodondendron

Si uite, ca avand denumirea sub nas (va multmesc inca o data pentru denumire) am putut sa caut mai multe informatii despre floarea care m-a zapacit weekendul care tocmai a trecut. Elly iti multumesc pentru pont. Franceza nu e chiar punctul meu forte, desi mai de mult o stiam la nivel conversational, de aceea am cautat informatii in romana si engleza despre Rhodondendron, comparandu-le desigur cu informatiile de pe site-ul francez propus de Elly.

Denumirea Rhodondendron provine din greaca, insemnand "rodon" - trandafir, iar "dendron" - copac si face
parte din familia Ericaceae. Multitudinea de specii, peste 1000, din genul Rhodondendron sunt confundate cu plantele din genul Azalee, ele asemanandu-se foarte mult. Una din principalele diferente dintre cele doua genuri este ca Azaleea are 5 stamine, iar Rhodondendronul are 10 stamine. O alta diferenta este ca Azaleea este mai mica in dimensiuni, deasemenea si frunzele sunt mai mici. Azaleea poate decora si apartamente, pe cand Rhodondrendronul este recomandat mai mult pentru gradini.

Golden Rhodondendron
Picture Source: Selvin Chance
Terenul pe care poate fi cultivat Rhodondendronul nu trebuie sa fie calcaros, ci acid, bogat in humus si eventual in turba. Aceasta planta prefera umbra, umiditate mare, atat in aer cat si in sol.

Acest copac decorativ este de marime medie, in general avand, o inaltime cuprinsa intre 1 m si 6 m, exceptie facand specia Rhodondendron giganteum care poate atinge si 30 de m inaltime. Frunzele sunt aranjate in spirala pe ramurile acestuia, fiecare frunza fiind lunga si avand margini netede cu varful ascutit. Culoarea lor este verde inchis si in functie de specie sunt cazatoare si permanente. Florile au diferite forme si culori in functie de specie, perioada de inflorire fiind mai-iunie.

Daca nu stiati, exista miere de Rhodondendron, foarte deschisa la culoare si cu gust dulce. Acest tip de miere cristalizeaza foarte incet deoarece este bogata in fructoza si zaharoza. Ea nu prezinta nici un pericol, mierea de Rhodondendron toxica, cu care s-au otravit soldatii lui Xenofon, provenea de la Rhodondendron ponticum, o specie comuna in Asia Mica. Toxicitatea mierii provenita de la aceasta specie se datoreaza prezentei in nectar a andromedotoxinei.

Rhondondendronul cu flori roz, ale carui imagini le-am publicat ieri, intrebandu-va ce floare este, face parte din specia Rhondondendron Albert Schaweitzer, numita astfel in cinstea doctorului Albert Schaweitzer, misionar in Africa. Aceasta specie face niste flori de culoare roz, una dintre petale avand o pata rosu-intunecat. Perioada de inflorire este sfarsitul lunii mai si in iunie, iar frunzele raman verzi inchis in toate sezoanele. Frunzele ei sunt toxice daca sunt ingerate, oamenilor putand provoca halucinatii, iar unor animale chiar moartea.

Rhodondendron Albert Schaweitzer
My personal picture
Eh, iar acum avand atatea informatii despre aceasta planta, ma pot bucura, in voie, de frumusetea florilor.
Un inceput de saptamana minunat!

P.S. Si alta data daca nu mai stiu ceva, ma ajutati nu? Big hug!


17 comments:

  1. vai Tina puteam sa jur ca e o azalee!!Ha ha!multumim pt toate informatiile!O saptamina placuta! Daniela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Te inteleg, ele, in general, sunt confundate. Multe din informatiile de pe net le classifica ca fiind aceeas floare. Ca sa faci diferenta, numeri staminele, daca are 5 e Azalee, daca 10 atunci e Rhodondendron.
      O saptamana frumoasa si tie!

      Delete
  2. eu am doua plante Rhondondendron, cu flori roz si mov si o azalee galbena. Azaleea este chiar si parfumata, spre deosebire de Rhondondendron.
    M-am minunat si eu de greseala pe care o face Wikipedia - ro. in prezentarea acestor doua plante si asa am inteles de ce asa de multi români nu pot face deosebirea intre Azalee si Rhondondendron.
    Ba mai mult, scriau unii ca ar fi tare pretentioase! Nu sunt absolut de loc, eu le-am cumparat de la gradinar, le-am plantat pe partea de nord a curtii si nu le ud decat atunci cand e seceta. Altfel... le ajunge cu ce primesc de la ploaie! Le am de 5 ani, deci nu vorbesc din ce as fi citit sau auzit :)
    Si nici pe timpm de ger nu le acopar... Pur si simplu "se descurca singure" :))
    Curaj Tina draga! cumpara neaparat daca te-ai indragostit de aceasta floare. Este intr-adevar superba si inflorescentele dureaza mai bine de o luna! Dar si mugurii, inainte sa plezneasca sunt superbi!
    Noapte buna! te pup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wikipedia este scrisa de cititori si de aceea multe dintre informatiile de acolo sunt eronate. Un profesor de la facultate ne-a sfatuit pe noi, studentii, sa nu luam acest site drept sursa si mai ales nu sursa de baza.
      M-am uitat si eu pe net si nu sunt foarte scumpe, in schimb frumusetea care o imprastie in gradina merita toti banii, cred. Mugurii i-am vazut si eu, sunt ca niste conuri colorate, superbi.
      O saptamana frumoasa, draga Carmen!

      Delete
  3. Ma bucur mult ca te-am putut ajuta :)
    Sunt flori splendide. Stiam clar ca nu e azalee fiindca azalee am avut eu insami, cumparata de la Florarie. N-a tinut prea mult, n-a avut conditiile necesare :(
    Medicul Albert Schweitzer a fost o adevarata personalitate si cred ca a meritat cu prisosinta ca o varietate a unui arbust atat de frumos sa-i poarte numele.
    Ai realizat o postare foarte utila, care va fi cautata, macar din cand in cand, fiindca in limba romana nu prea sunt informatii despre acest tip de rhododendron. Mai gasisem un site de limba engleza insa informatiile mai bune erau pe cel francez. :)
    Sigur, doar sa strigi "Help" :) Noapte buna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu siguranta ca veti mai citi Help 2, Help3 etc. Cunosc atat de putine din ce mi-as dori sa cunosc, iar in ce priveste natura, plantele sunt total pe dinafara si chiar regret.
      Te imbratisez, draga mea!

      Delete
  4. Tina, mi-ar fi placut mai mult sa am una dintre aceste flori in gradina mea, chiar si fara sa le stiu numele... Am voie sa visez, da?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca ai o gradina de ce sa visezi, o poti cumpara si ingriji, desi sunt un pic mai pretentioase cu caldura, solul si seceta, dar cred ca daca iti doresti foarte mult nu e de nerealizat.
      Te imbratisez, Vienela draga!

      Delete
    2. Nu am fost destul de clara. Nu am gradina, nu am nici macar un petec de pamant in fata blocului. :))

      Delete
  5. Uraaaa, am avut dreptate! :))
    pup, zile cu soare sa ai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cum sa nu ai. Acum realizez ca aceste plante supravetuiesc foarte bine in vestul Europei, datorita conditiilor de umezeala marita.
      Te pup, draga mea!

      Delete
  6. Până la urmă ai aflat mai mult despre floarea ta ”misterioasă”. E bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daaa, o gramada de informatii. A trebuit sa aflu doar denumirea, iar restul a venit de la sine!
      Ganduri frumoase iti trimit!

      Delete
  7. Despre mierea de Rhodondendron citesc azi pentru prima oară. N-aș putea să țin aceste plante cu flori frumoase, deoarece am pisici, iar frunzele lor sunt toxice. Uite ce informații prețioase, mulțumesc Tina! O seară minunată îți doresc! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiu daca pisicilor le plac sa se delecteze cu frunze si mai ales de Rhodondendron, insa cailor le poate provoca chiar moarte, am citit pe undeva.
      Cu blogaritul asta am inceput sa aflu o gramada de informatii utile si frumoase, fie ca le caut eu, fie ca le citesc pe diverse bloguri, la voi dragelor.
      Te imbratisez si ii tin pumnii Enyei.

      Delete
  8. Şi de la o poză ne-am ales cu o lecţie de biologie interesantă :)

    ReplyDelete
  9. Andreia are dreptate:) De la o floare frumoasa, dar initial necunoscuta ai reusit sa ne prezinti atat de frumos totul despre ea :)

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti