Tuesday, June 25, 2013

STOP si de la capat - parfumul succesului

Putini dintre cei care au cunoscut-o pe Lucy stiau ca Ea nu mai lucreaza la multinationala. Debutul ca angajat si l-a facut acolo si in anii ce au urmat dupa facultate, cariera ei a urmat un fagas ascendent. Multinationala ia imbogatit frumos CV-ul. Cei mai multi o invidiau pentru cariera de succes pe care o avea, insa nimeni nu si-a pus vreodata intrebarea "cu ce pret?" si "daca e fericita, multumita si implinita". Aparentele erau minunat de frumoase, astfel incat nimeni nu ar fi gasit vreun motiv de tristete in viata ei.

La un moment dat, la o cotitura a vietii, a spus STOP. Avea motivele ei. A vrut sa-si schimbe radical viata. Putini au acest curaj. Trecuta printr-un divort si cu adanci urme ale tristetei incrustate in suflet, Lucy a renuntat la tot, la sotul pe care il iubea inca, la salariul decent si jobul onorabil pe care l-a obtinut prin mult efort, la apartamentul pe care si-l luase in credit, si-a facut un mic bagaj si a plecat oriunde in incercarea de a-si gasi linistea si alinarea.

Dar in viata e ca si la piata - poti plati scump pentru lucruri care nu merita sau dimpotriva, poti gasi lucruri scumpe la preturi mici. Ea cauta liniste, dar a dat peste SUCCES.

Dupa ce a hoinarit, de una singura, intreaga lume, s-a oprit sa locuiasca intr-o mica coliba a unei mici familii dintr-un trib in Thailanda. Thailanda este "tara contrastelor radicale, profund asiatica si fantastic de occidentala". Atractia pentru acest colt de rai a simtit-o prima data, citind printre randurile cartii "In Tara Surasului - Thailanda" a Iuliei Maria Cristea, carte pe care a citit-o si recitit-o dincolo de cuvinte, traindu-le aievea, alaturi de localnici, alaturi de oameni si in mijlocul lor. E tara unde poti gasi o oaza de liniste si frumusete naturala, dar si o viata tumultoasa si plina de aventura.

Astfel, Lucy, stand asezata pe nisipul alb si fin din fata colibei, cu briza mangaindu-i fata, s-a apucat sa scrie intr-un jurnal ganduri, intamplari, sa descrie locurile pe care le-a vizitat, toate traite de personajul Eu. A creionat in cuvinte o intreaga aventura a acestui personaj, i-a dat viata cu ajutorul a tot ce o inconjura. Personaj devenea tot mai complex, iar romanul, care era asemeni unor file de jurnal, prindea contur fara prea mult efort.

Printr-o intamplare, fasta sau nefasta, nici Ea nu prea putea s-o clasifice, Jurnalul ei, a ajuns in mainile necunoscute ale unui personaj cunoscut, instarit si mare iubitor de arta. Personajul, care se afla in vacanta, a citit prima pagina a Jurnalului si nu s-a oprit pana nu l-a terminat, insa povestea din Jurnal nu era nici pe departe terminata, asa ca, din curiozitate, a facut efortul s-o caute. N-a fost greu s-o gaseasca deoarece pe prima pagina a Jurnalului si-a lasat datele de contact.

A intalnit-o si din prima clipa a simtit o scanteie a succesului. I-a propus sa termine povestea si sa-l publice. Dar asta nu s-a intamplat imediat. Au mai durat vreo doi ani pana a fost gata de publicare si pana s-a hotarat si Ea ca poate e o idee buna sa-si publice gandurile. Scceptica, a acceptat doar pentru ca, prin increngatura de condei, stia ca a scos la lumina multe povesti de viata, din care altii ar putea invata ceva.

Succesul a venit pe neasteptate, invaluind-o intr-un parfum cu iz de cerneala si miros de hartie proaspat tiparita, miros de cerneala al urmei lasate de pixul ei, cu forma semnaturii ei. Acest miros i-a tulburat zenul, obligand-o sa renunte pentru o perioada la intimitatea si linistea la care ravnise atat de mult.

Insa, acel miros, n-a descurajat-o, dimpotriva, amestecat cu mirosul parfumului ei preferat L'Eau d'Issey Fleur de Bois, de la Issey Miyake, i-a dat puterea de a lupta cu morile de vant ale celebritatii, venite brusc si neasteptat. Ii placea acea combinatie de cedru de Virginia, ambra, frezie, tinctura de trandafiri si mimoza. Un parfum floral, revigorant, de zi, usor romantic, a fost creat de Jacques Cavallier in 2010.

Acest parfum i-a fost daruit de sotul ei, intors dintr-o calatorie de lunga durata, mirosul fiind naucitor la fel ca si succesul.

5 comments:

  1. Dragă Tina, nu ai de ce să-mi mulțumești. Eu îți mulțumesc că, în ciuda programului încărcat, ți-ai făcut timp să scrii și să ne aduci o poveste frumoasă, care întregește personalitatea lui Lucy, pe care deja o cunoaștem din scrierile tale. Thailanda, cât de frumos ai descris țara contrastelor! Pritena mea cea mai bună, Monica, a fost cu familia de trei ori în vacanță acolo, cu escală la Hong Kong, și a fost foarte încântată, ncă povestește cu însuflețire despre acele vacanțe.
    Cât de splendid este ca succesul să aibă parfum de ”cerneala si miros de hartie proaspat tiparita, miros de cerneala al urmei lasate de pixul ei, cu forma semnaturii ei.” E un parfum rafinat al unui succes pe măsură! Sper ca și cartea ta să fie un succes cu un asemenea parfum, Tina dragă. Îți doresc o zi splendidă! :)

    ReplyDelete
  2. Am comentat, mi-a picat conexiunea si ...cred ca a disparut comm-ul. Nu cred ca a ajuns nici macar la spam. :((
    Ziceam ca admir taria cuiva de a renunta la o viata ce pare bine asezata in fagasul ei ca sa plece sa experimenteze cu totul si cu totul altceva. Succesul frumos, mirosind a cerneala, a carte proaspat tiparita e minunat, mai ales ca a venit pentru Lucy cand nici nu-l visa. Frumos succes! Macar asa, in gand, multi dintre noi visam un succes asemanator :)
    Vreau sa urez casa de piatra tinerilor casatoriti! Cu bucurii si fericire!
    O seara cat mai placuta, draga Tina! :)

    ReplyDelete
  3. frumos scris... frumoasa povestire...sunt incantata ca pot participa, macar prin a lectura, la aceasta pagina! casa de piatra!

    ReplyDelete
  4. Tina, abia astept sa citesc cartea scrisa de tine! Pariez ca va avea acelasi succes rasunator ca si cartea scrisa de Lucy! Am cautat pe net sa vad daca exista cartea scrisa de Iulia Maria Cristea. Mi-ar placea sa o citesc. Sotul unei prietene este iremediabil indragostit de Thailanda. El mi-a trezit curiozitatea in legatura cu aceasta tara.

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti