Voi intocmi un plan de "atac" al marelui eveniment bazandu-ma pe experienta capatata in timpul organizarii nuntii mele.
Inainte de a intocmi planul trebuie sa tineti cont de doua lucruri foarte importante: dorintele voastre si bugetul nuntii. Intre cele doua trebuie sa existe un echilibru.
Pentru o buna organizare si pentru a va asigura ca nu uitati nimic este nevoie de un plan al nuntii aranjat pe perioade de timp si in ordinea prioritatilor:
1. Prima etapa incepe cu aproximativ un an inainte de nunta, mai mult sau mai putin (in cazul meu a inceput cu 1 an si 5 luni inainte de nunta, atunci cand am inceput sa vizitez mai multe restaurante:
- Alegeti data nuntii, eventual doua - trei date alternative (in cazul in care rezervarile ulterioare nu vor fi disponibile pentru data aleasa). Alegerea datei depinde de mai multe aspecte: disponibilitatea de timp, alegerea perioadei (primavara sau toamna, vara sau iarna, sambata sau duminica sau poate vineri?) cand iti poti lua liber de la serviciu, de nasi/parinti, etc. In cazul meu data aleasa a coincis cu o zi importanta din viata de cuplu si anume ziua in care a luat nastere relatia dintre mine si sotul meu. Noi nu ne gandisem pana atunci la acea data, insa cand am studiat calendarul am avut placuta surpriza ca data de 5 mai sa fie intr-o zi de sambata si neaparat primavara, la doua-trei saptamani dupa Paste. Marea mea dorinta a fost de a face nunta in primavara, ma imaginam in rochie scurta de mireasa, cu un buchet de lacrimioare in mana si cununia religioasa intr-o livada de meri infloriti. Intre timp rochia de mireasa n-am mai vrut-o scurta ci sirena, iar floarea din pomii mei a fost topita de caldura cu doar doua-trei zile inainte de nunta...Nu m-am putut supara pe natura, dar acea dorinta inca mai persista, poate la nunta de aur o voi pune in practica:)). Si uite asa data aleasa a venit intamplator, a fost o coincidenta placuta.
- Stabiliti cu aproximatie cate persoane vor veni la nunta (in funtie de acest numar poti alege locatia. Acest aspect este unul important. Cu siguranta ca nu doriti sa va inghesuiti in timpul petrecerii, dar nu e nici placut sa ai un spatiu prea mare pentru un numar mic de invitati).
- Cautati locatia cea mai potrivita pentru gusturile, dorintele si bugetul vostru. Eu mi-am dorit ca localul in care sa imi organizez nunta sa intruneasca cateva aspecte: sa fie in afara orasului, sa aiba in jur curte amenajata in spiritul naturii, adica multa verdeata, floricele si chestii romantice. Desigur ca si pretul meniului a contat destul de mult, apoi si alte servicii incluse.
In momentul in care iti cauti locatia pentru organizarea marelui eveniment ar fi bine sa tii cont de cateva intrebari pe care le vei pune administratorului:
a. Cat este avansul si cat din acest avans reprezinta taxa de inchiriere a localului? Cat la suta din costul total al nuntii trebuie achitat inainte de nunta si daca accepta sa platesti o parte din bani dupa nunta?
b. Cat este meniul pentru adulti/copii si ce se include in pret, cu cat timp inainte de nunta se stabileste meniul si daca exista posibilitatea sa apara schimbari de pret?
c. Ce produse se pot aduce de acasa?
d. Chelnerii trebuie platiti separat?
e. Cat costa obiectele deteriorate sau sparte in timpul nuntii (pahare, vesela)?
f. Cum stau la capitolul aer conditionat/caldura, parcare, spatiu pentru a iesi la o cafea/tigara, spatiu de depozitare a lucrurilor personale, spatiu de odihna pentru copii?
g. Daca decorul este fix sau mai au alte propuneri de culori, ornamente si daca accepta schimbarea decorului de catre o agentie de decorare?
h. Accepta sau nu efecte speciale cum ar fi artificii interior/exterior, lansare de lampioane, etc.
i. Ce servicii mai pot oferi (tortul de nunta, prajituri, fantana de ciocolata, decoratiuni pentru intampinat oaspetii, decoratiuni pentru organizarea cununiei civile asta in cazul in care nu are loc la starea civila, alte decoratiuni cum ar fi lumini, fum, balonase de sapun, artificii, panou pentru invitati, numere pentru mese, masa de fourchette, amenajarea unei mese pentru staff-ul nuntii, adica pentru fotografi, cameramani, cantareti, etc)? Care dintre aceste servicii sunt incluse si care se platesc separat, dar si cat costa?
j. Ce alte lucruri ar mai trebui sa stiti despre local?
Buuun, daca ai rezervat localul poti sa incepi sa te ocupi de restul lucrurilor si aici incepe greul.
2. Aceasta etapa se intinde pe o perioada de cateva luni, nu este foarte aglomerata in evenimente, dar acum este fooooarte important sa studiezi piata de servicii. Incepe din timp pentru a fi sigur ca prestatorii de servicii pe care ti-i doresti sunt disponibili.
Si, deci, incepem prin:
Pentru 2013 preturile au mai crescut (in fiecare an cresc cu 50-100 de euro, unde vor ajunge aceste preturi n-am idee) si incep de pe la 450 de euro, foto-video, dar nu te astepta la filmari cu doua camere sau scenariu si montaj ca in filme. La acest pret gandeste-te la o filmare obisnuita (daca ai noroc si gasesti in format HD), imaginatie redusa (poate sa iasa ceva mai interesant daca vin mirii cu idei), aceleasi scene romantico-siropoase pe care le vezi in mai toate filmarile de nunta.
Daca asteptarile tale sunt mai mari de atat si dispui de un buget mai mare de 500-700 de euro, atunci situatia se schimba. Poti lua doar fotograful cu 500-900 de euro si video cu inca 600-1500 de euro. In acest caz studioul pe care l-ai solicitat pentru serviciile foto-video iti va oferi un fotograf cu unu-doi asistenti si respectiv doua-trei aparate foto, dar si doi-trei cameramani cu doua-trei camere video. Filmarile vor surprinde mult mai multe evenimente din cadrul nuntii si probabil ca montajul si scenariul vor fi mult mai personalizate si mai dinamice. Probabil ca produsele finale te vor duce cu gandul la filmele hollywood-iene, insa trebuie sa tii cont ca aceste povesti sunt limitate de spatiu, adica in mai toate locurile interesant din Moldova deja s-a filmat, daca vrei un cadru mai diferit mai pune deoparte o suma frumusica de bani si pleaca sa faci filmarile in afara, caci in Moldova nu exista mare, munte, castele cochete sau mai stiu ce idei trasnite iti mai vin. La asa preturi calitatea filmarii si a fotografiei, este alta, mult mai buna si adaptata la noile cereri din domeniu HD, FullHD, poate si 3D :))). In plus prestatorii de asemenea servicii iti mai ofera si bonusuri de genul sedinte foto si video suplimentare, in alta zi decat nunta, love story si poate carti si albume de nunta,.
Aici as adauga un P.S.: Sunt fotografi si cameramani buni cu servicii si idei inovatoare si calitative, la preturi inca mici, pentru ca sunt inca mai putin cunoscuti si sunt fotografi si cameramani care au preturi astronomice doar pentru numele pe care si l-au format in timp, dar nu mai vin cu nimic inedit, pentru ca ei considera ca e suficient ca au un nume care vinde. De aceea si spuneam ca este foarte important sa studiezi piata, sa-ti faci o lista cu acei care ti-au atras atentia, dupa care sa-i contactezi si sa vezi care se incadreaza cel mai bine pentru nevoile tale.
b. Cautarea si alegerea momentelor de divertisment de la nunta: MUZICA si DANSATORII. In functie de gust si buget poti alege DJ, trupa de divertisment, band care canta mai multe stiluri, ansamblu de muzica populara si usoara cu multe instrumente. Piata este foarte variata si pretul de asemenea. Ar fi indicat sa mergi pe recomandari in alegerea muzicii pentru nunta sau sa te interesezi daca au ceva filmari cu prestatia lor la nunti.
Concluzia e ca pentru anul 2013 preturile pentru acest serviciu incep de pe la 200 de euro pentru un DJ, de pe la 700 pentru o formatie care canta diverse stiluri si poate depasi 3000 de euro pentru ansamblurile cu multe instrumente.
In alegerea muzicii trebuie sa tii cont ca ai nevoie de un moderator, care poate apartine formatie sau iti poti angaja unul independent. Pentru moderator independent preturile incep de pe la 200 de euro si lejer pot depasi si 500 de euro.
Pe langa formatia de baza, multi isi doresc ca la nunta lor sa cante o anumita vedeta. In acest caz pot doar sa adaug ca mai trebuie sa scoti din buzunar o suma destul de consistenta: cele mai mici preturi incep de pe la 250 de euro/ora, iar limita superioara o reprezinta cantaretii recunoscuti international la care si pretul probabil este recunoscut international. Eu personal nu am asa placeri scumpe.
Pe langa programul, obisnuit, de nunta pe care il au aceste formatii, mai pot oferi si alte servicii: efecte speciale pentru primul dans (fum, balonase de sapun, confetii, artificii de interior, zapada artificiala, etc), organizeaza diverse concursuri si momente de divertisment, pot avea inclus si doua-trei perechi de dansatori.
DANSATORII. Rolul dansatorilor nu este unul esential, ei au venit sa inlocuiasca, cumva, functiile pe care le aveau inainte cavalerul si domnisoara de onoare, dar totodata dau culoare si veselie nuntii. De cele mai multe ori doua-trei perechi de dansatori sunt suficiente pentru o nunta. Pretul pentru doua perechi de dansatori incepe de pe la 200 de euro. Care e rolul lor? Este acela de a distra invitatii si de ai invita la dans. In programul dansatorilor de nunti sunt incluse diverse momente:
a. intampinat mirii si oaspetii cu paine si sare si chef alaturi de invitati
b. momente de divertisment - unu-doua dansuri populare, unu-doua dansuri tiganesti/de societate/sportive/arabesc
c. momente-cheie ale nuntii: prosoapele nasilor, dansul colacului miresei, spalatul mainilor la nasi, colacii si cadourile pentru nasi si parinti, etc
Daca, deja, ai facut alegerile privind cele trei servicii foarte importante pentru o nunta atunci pregateste-te ca urmeaza unele la fel de importante, dar care iti vor da si mai multe batai de cap: alegerea modelului invitatiilor, alegerea stilului nuntii, alegerea costumatiei pentru miri si mirese (aici e cel mai dificil moment, alegerea rochiei de mireasa), alegerea verighetelor, a bisericii, a decorului, a tortului si multe alte alegeri pe care trebuie sa le faci.
Voi incerca sa va ajut, in continuare, in realizarea planului si intr-o postare viitoare voi vorbi despre alegerile pe care urmeaza sa le faceti cu cateva luni inainte de nunta.
Urmariti-ma, eu voi fi tot aici...
No comments:
Post a Comment
Zi-mi si mie la ce te gandesti