Saturday, May 10, 2014

Dileme de viitoare mamica - alegerea patutului.

O prima sarcina aduce cu ea o sumedenie de dileme. Unele le clarifici mai usor, altele poate niciodata. Cu toate astea, ca viitor parinte, trebuie sa fii informat.


Marea dilema, in existenta mea de viitoare mamica, este patutul, acel loc al lui, in care va petrece foarte mult timp in primele luni. O fi prea devreme sa-l achizitionam? Nu stiu, dar prefer sa fiu pregatita, decat sa las totul pe ultima suta de metri. Pare simplu, mergi la magazin si cumperi patut si saltea si gata. Nuuu, gresit. De fapt aici incep problemele. Inainte era simplu, un patut din lemn, pe care puteai sa-l mostenesti de la alte mamici, rude, prieteni, iar in magazin erau foarte putine modele ceea ce facea ca alegerea sa fie usoara.
Eh, dar cum, in prezent, producatorii sunt aproape obligati sa vina cu noutati pe piata ca sa reziste in fata concurentei, au aparut o sumedenie de modele si culori, accesorii si materiale care mai bune care mai putin.

Care e cel mai bun patut pentru tine si copilul tau? Uite la intrebarea asta, raspunsul vine tare anevoios si nici nu stii daca, intr-un final, faci alegerea buna.

Din punct de vedere estetic, culori si forme, eu n-am absolut nici o pretentie, in conditiile in care primii ani din viata, bebelusul o sa si-i petreaca in chirie. Si ce daca camera e decorata in rosu si negru, iar patutul e maro sau alb, or si ce daca mobila e in lila si alb, iar patutul este negru. Aceste detalii sunt absolut neimportante atunci cand existenta ti-o duci intr-o casa inchiriata, unde nu ai voie sa faci modificari.

O a doua problema o reprezinta alegerea materialelor din care este confectionat. Daca e un patut din lemn sau fier, ar trebui sa dam atentie vopselei sau lacului cu care sunt acoperite barele si restul. Sa nu fie toxice sau alergice. Si aici n-ar trebui sa fie o mare problema, pentru ca, conform standartelor de sanatate, companiile producatoare sunt obligate sa foloseasca materiale bune, de exemplu vopseaua trebuie sa fie pe baza de apa. Zic eu ca n-ar trebui sa fie probleme, dar uneori ele apar si in conformitate cu legea.

Bun, cu partea estetica ne-am lamurit. Acum vine partea grea - modele.
Ce alegem vechiul si popularul patut din lemn sau mai noul aparut patut pliant/trevel? Ei si aici existenta mea s-a impotmolit. Am incercat sa pun la liniuta avantajele si dezavantajele ca sa ma pot hotara si credeam ca va fi usor. Nu, nu este. Forumurile le-am rascolit pe toate fetele ca sa aflu pareri de la mamici. Parerile sunt impartite si uneori te baga intr-o ceata si mai densa decat erai.


sau

Sa le luam pe rand, ca poate asa ma lamuresc si eu. Incepem cu patutul cel de toate zilele, in care am crescut  parintii nostri, da si noi, primii descendenti ai generatiei Y, cum mai e numita generatia oamenilor nascuti dupa anii '80. Mda, eu inca nu m-am lamurit cei cu generatia din care cica si eu fac parte, dar asta-i alta dilema pe care o voi discuta probabil alta data.
Sa revenim - patutul din lemn.

Avantaje:
- Stabilitate si confort - asigura sustinerea si confortul bebelusului pe toata durata somnului, asigura o pozitie corecta de somn si o dezvoltare corecta a coloanei;
- Durabilitate - pot trece de la o generatie la alta, fara a fi nevoie de alte investitii la un eventual nou membru in familie sau sunt modele transformer care se pot schimba dintr-un patut de bebelus pana la 3 ani, intr-un pat obisnuit pentru un copil ce depaseste aceasta varsta;
- Siguranta - materialele (lemn sau fier) sunt mult mai sigure si nu exista riscul sa se deformeze;

Dezavantaje:
- Risc de accidentare din cauza barelor tari si/sau colturoase, or a blocarii membrelor copilului sau a capului intre aceste bare. Exista, insa, aparatori speciale gandite pentru copiii energici care pot diminua sau inlatura acest risc, iar distanta dintre bare nu trebuie sa fie prea mare, exista niste limite recomandate sau obligatorii pentru producatori;
- Spatiul care il ocupa si dificultatea de transport/mutare dintr-un loc in altul;
- Pretul mai mare, insa cred ca durabilitatea unui asemenea patut diminueaza parerea ca un patut din lemn este scump;

Sa trecem la avantajele si dezavantajele fratelui mai modern al patutului de lemn si anume patutul pliant sau travel:

Aventaje:
- Usor de montat si transportat. Poate fi folosit, atat acasa cat si in calatorii si vacante;
- Varietate mare de modele si culori;
- Riscul ca bebelusul sa se loveasca in partile laterale este mic datorita materialelor din care este confectionat, adica mult plastic si material textil;
- Husele se pot detasa si spala
- Plasa laterala a patutului, fiind transparenta, permite parintilor sa-si supravegheze odraslele de la distanta;
- Poate fi folosit si ca tarc de joaca atunci cand deja poate sta in fundulet;
- Costul este mai mic in conditiile in care, de cele mai multe ori are incluse o sumedenie de accesorii: masa de schimbat, vibratii si muzica de leagan, buzunare de depozitare, roti blocabile, plasa de tantari, etc.

Dezavantaje:
- Principalul dezavantaj este lipsa de sustinere a bebelusului. Materialele din care este facut fiind mai flexibile, nu ofera stabilitate mai ales cand copilul incepe sa stea in sezut. Salteaua montata la nivelul intermediar, adica utilizata in primele luni de viata ale copilului, nu este fixa, oscileaza in functie de miscarile copilului. Montata la nivelul inferior, necesita o saltea suplimentara (poate nu obligatorie), pentru ca cea din fabrica este prea subtire si prea aproape de podea, pentru a fi utilizata ca baza de somn. La unele patuturi pliante sustinerea se face cu benzi de vinilin sau plastic care se pot uza, curba si chiar rupe.
- Materialele textile se uzeaza mai usor si nu este o investitie pe termen lung.

Dupa analiza avantajelor si dezavantajelor, nu pot sa zic ca, deja, am luat o decizi concreta, insa inclin sa cred ca un patut din lemn este mai potrivit pentru copil in utilizarea zilnica, iar cel pliant ar trebui folosit doar cu varii ocazii. Desi pentru mine, care stau cu chirie, un patut pliant ar fi o varianta foarte buna si confortabila, trebuie sa ma gandesc mai mult la confortul si siguranta bebelusului. Care dintre cele doua tipuri de patut ofera confort si siguranta mai multa? O sa mai studiez piata, o sa mai caut pareri ale specialistilor ca sa ma asigur ca iau o decizie buna.

12 comments:

  1. Copilul meu a dormit in patut pana pe la vreo 8 luni, dupa aceea l-am luat in pat langa mine, si de atunci(are 4 ani)doarme cu mine. Insa am auzit cazuri cand alti bebei nici nu a dormit prea mult in patut. Ideea e sa fie un patut confortabil, nu as merge pe un patut de lemn, al nostru a fost ceva in genul celui din a 2-a poza, din material, ca sa nu se loveasca de bare. In fine stiu ca vei face alegerea corecta.

    ReplyDelete
  2. @Fairytale
    Experienta mamicilor ma ajuta foarte mult. Multumesc de parere.
    Eu o sa incerc sa-l obisnuiesc sa doarma singur mereu, sper si sa vrea asta.

    ReplyDelete
  3. Eu am avut si de lemn si pliabil,imi pare rau ca nu am luat din prima pliabil.am cumparat o saltea de alge de nu stiu ce :D pe dimensiunile lui,ca cea care era nu imi inspira incredere,si e muult mai practic,se poate si juca in el cand ai de lucru,il poti muta prin casa singura,cel de lemn mai tare m-a incurcat si am lovit si peretii ca noaptea mai ma loveam de el. Acum alegerea iti apartine,oricum pe parcurs vezi ce nevoi are bebe ,ca nu seamana unu cu altu,si tie trebuie sa iti usurezi munca,pentru ca daca nu ai ajutor,e destul de greu :) Dar merita.

    ReplyDelete
  4. Al doilea model e mai practic, mai ales daca veti decide sa va mutati la un moment dat. Se monteaza si se demonteaza simplu si nici nu e greu de transportat sau de depozitat. In plus, il poti folosi pana tarziu pentru ca se adapteaza, daca e model asemanator cu ce a avut Florin cand era mic. Asa ca votez pentru varianta doi. Cat despre dormitul cu tine in pat, incearca sa te tii tare si sa nu faci asta. Cuplul are nevoie de patul lui, copilul de patut. Daca iti inveti copilul in patul tau, nu o sa mai scape de obiceiul asta pana tarziu, poate chiar pana dupa ce pleaca la scoala.

    ReplyDelete
  5. Eu încerc sa te lamuresc asa mai din partea vestica a Europei..... :))
    Al doilea patut, dupa cum îl numesti tu este unul de "campanie" adica ceva provizoriu si am si eu unul prin pod ramas de la nepotel cand era mic. Un patut sanatos, este primul.
    In el va dormii cu adevarat, nu este un loc de joaca. Pentru joaca si pentru camera de zi ai nevoie de un "tarc" pe romaneste sau "cot bed" in engleza. Acest tarc este mai inalt si nu îi permite copilului sa cada din el.......
    Asa ca alegeri destule.... Eu nu recomand patul de campanie, este moale, prea jos ptr un nou nascut si nu este practic de loc.
    pupici de la o bunica! :))

    ReplyDelete
  6. Am avut un pătuț cmpărat de-aici și unul primit din Franța, dar scumpetea nostră a dormit numai și numai în brațele noastre, făceam cu schimbul, apoi în căruciorul confortabil și el, dar legănată, plimbată, apoi lângă noi, în patul nostru, noi dormind iepurește, ea adând și sănătos, foarte bine. Să fie lângă inima mea, a nostră, asta a fost șmecheria. Și a dormit bine, adândc, sănătos, așa că n-am considerat a fi un sacrificiu sau un moft. Cele două pătuțuri au fost cadorisite unor verișori mai mici care s-au bucurat mult și am primit nenumărate urări de bine! Te pup, sănătate și să auzim numai de bine, Tina dragă! :)

    ReplyDelete
  7. Draga Tina, eu nu sunt in masura sa exprim o parere avizata, dar sunt convinsa ca, in final, voi veti lua decizia cea mai buna in acest caz. As inclina si eu pentru varianta clasica...
    O duminica frumoasa in continuare. :)

    ReplyDelete
  8. In primele 5 luni a dormit intr-un cosulet, apoi s-a facut maricel si a trebuit sa il mutam in patut, in camera lui. I-am luat un patut din lemn, fara vopseluri, finisat cu produse non-toxine, cu saltea din fibre de nuca de cocos si....aparatoare laterale cat cupride. Nu a dormit cu noi in pat, doarme singurel in camera lui, il monitorizam cu babyphone si merge! :)

    ReplyDelete
  9. cum o fi, cum n-o fi...tot in patul mare aterizeaza...asa ca e bun si un cos!!! :))

    ReplyDelete
  10. Patutul de fas, pliabil, daca e de firma e foarte ok. A mea a avut din acesta si cea mai mare bucurie a ei a fost, la varsta de 6 luni, cand se punea in fundulet si si-l misca inainte- inapoi ca sa se legene.
    Am avut si pat de lemn dar isi prindea piciorusele printre barete...

    ReplyDelete
  11. Patutul din lemn ramane cel mai practix din toate. Cel putin vorbesc din experienta. Oricum... articolul este excelent

    ReplyDelete
  12. Va multumesc pentru aceste sugestii. Este un articol bun si util

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti