Saturday, June 8, 2013

Hiper oferta!

Astazi, la Happy Weekend mi-am propus sa va inveselesc cu inventiile celor care se ocupa de promovare - panourile publicitare stradale.

Chisinaul este un oras foarte colorat chiar si iarna, anume prin multitudinea de panouri publicitare. In 2012 Primaria orasului si-a propus sa demonteze miile de panouri publicitare din capitala Moldovei, pe motiv ca nu sunt amplasate corect si ca pun in pericol circulatia rutiera. "In ultimii ani, panourile de publicitate sau billboardurile, cum le spun englezii, au ajuns sa faca parte din piesajul drumurilor nationale. S-au inmultit atat de mult, incat au inceput sa concureze cu semnele de circulatie din punct de vedere al numarului. Daca in toata R. Moldova erau vreo trei mii de panouri publicitare, atunci in orasul Chisinau acest numar e dublu, incat orice vizitator al capitalei are impresia ca vede publicitate la fiecare pas." scria ziarul Timpul, anul trecut.
Orice vizitator al capitalei nu are impresia, ci el chiar vede publicitate la fiecare pas. Ei bine acesta text, nu e satira, ci este unul cat se poate de serios, scris in cel mai informativ stil moldovenesc, iar legea privind demontarea panourilor publicitare din Chisinau nu se respecta nici acum la un an de la emiterea ei.



Eh, dar nu despre respectarea legii vreau sa vorbesc azi, ci vreau sa va inveselesc cu cateva imagini. Cand vine vorba de panouri publicitare moldoveanului nu-i lipseste deloc imaginatia. Iar mesajul, dicolo de accent, poarta amprenta exprimarii tipice moldoveanului.

In prima imagine mesajul e clar, indreptat spre acei soferi care arunca resturile si gunoaiele in timp ce conduc, dar poate sa-i vizeze la fel de bine si pe cei care sunt nesimtiti in trafic. Panoul a fost amplasat la intrarea in Chisinau, in urma cu cativa ani.


Si in imaginea urmatoare e clar despre ce-i vorba. Sunt prezentati doi judecatori ca a fi cei mai corupti din Moldova, doar ca scopul acestui panou publicitar, eu nu prea il inteleg. Ma gandesc la faptul ca, acest panou,  a facut parte dintr-o campanie de denigrare inainte de alegeri. Ca o fi asa sau nu, nu stiu, ma dau cu presupusul. Cel putin alaturarea de celalalt panou publicitar e una amuzanta "Hiper oferta la cei mai corupti judecatori din Moldova..." Avem di tati, intrati si cumparati...


In aceasta imagine, mesajul e unul cat se poate de optimist. Doar ca ma intreb ce legatura are fizica si biologia cu "Totul se va primi"? Poate e doar o interpretare a mesajului lui Coelho din Alchimistul.


Dar sa nu credeti ca doar moldovenii sunt inventivi. Si in Romania, am descoperit cel putin doua panouri publicitare, pe cat de haioase pe atat de dubioase.De, romana intoarsa pe toate fetele.



Anunturi la mica publicitate: 
Tanar, cu defect de vedere, caut o tanara placuta la palpare.
......................................
Caut locuinta. Sa fie destul de mare, incat sotia mea sa nu se mute la maica-sa si suficient de mica pentru ca soacra-mea sa nu se mute la noi.
......................................
Vand schnauzer urias, de culoare neagra. E foarte putin pretentios la mancare. Ii plac la nebunie copiii!

Va doresc un weekend cat mai frumos, plin de soare si veselie!

20 comments:

  1. Au romanii umor dar nici cu moldovenii nu mi-e rusine!S-or fi adapat toti din Prut...:)

    ReplyDelete
  2. ha ha ha!!Odumineca placuta !Daniela

    ReplyDelete
  3. absolut colosale aceste panouri! :)) texte hazlii si imagini pe masura :)
    Un weekend minunat iti doresc!

    ReplyDelete
  4. E demential moldoveneasca asta dulce, un fel de romana in stadiul de copilarie. Cred ca as rade non-stop daca as fi pe strazile din Chisinau.

    ReplyDelete
  5. Drăguţe reclame!
    Weekend plăcut!

    ReplyDelete
  6. Sloganul acela ”nouă ni se fâlfâie” e incredibil. Și cei care epilează orice, mă întreb dacă-i real sau aranjat de cineva! Mă crezi că am mărit imaginea, ca să văd dacă-i trucaj?! Amuzant este, dar și naiv către amatorist, exact cum ai menționat în text.
    Tina, chiar mi-ai făcut o bucurie cu această postare, acum cunosc starea lucrurilor din Moldova. ;)
    Te pup, să ai o duminică frumoasă! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panoul e real, de prin Bucuresti realitate. Dar nu pot sa bag mana in foc, ca si salonul e real.

      Delete
  7. S-ar merita o plimbare pe jos prin Chişinău :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehe, ce dor imi e de o plimbare de seara...

      Delete
  8. Cat sunt de haioase panourile!
    O imaginatie asa de bogata le cam lipseste celor din vest.... :))))
    Duminica placuta, te pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa e, iar in vest nici nu prea am vazut panouri. Foarte putine.

      Delete
  9. Tina, panoul cu "noua ni se falfaie" l-am vazut live, e foarte tare si realistic, mai ales cand vine vorba de Romania. Panoul cu porcul mi s-a parut genial. Unii soferi din tarisoara asta chiar sunt niste porci la volan, dar avem si pietoni care le tin isonul. O campanie agresiva cu astfel de panouri publicitare poate ca ar mai schimba putin atitudinea celor care circula pe jos sau in masina pe locurile publice, probabil.
    Numai bine si wekkend placut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panoul "noua ni se falfaie" e amplasat si in prezent pe undeva pe autostrada Bucuresti-Pitesti.

      Delete
  10. Ah, cat de mult imi place articolul tau! Cred ca este cel mai simpatic din aceasta saptamana, de la Happy w.
    Tot mai multi lucreaza la fabrica de steaguri, din pacate. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc Vienela, apreciez ca vine din partea ta.

      Delete
  11. Cred ca ne-ati batut la reclame pe metru patrat. Cel putin in Chisinau :)
    Si ai mare dreptate, unele sunt de un haz teribil sau alaturarile duc la asa ceva, dar culmea e ca total involuntar.
    Cat despre cele doua romanesti...o stiam doar pe cea cu steagurile...pe cealalta nu. Dublu inteles...spre zona vulgaritatii... Ce sa mai zic? Dar cred ca functioneaza, isi fac treaba ;) :))
    Happy weekend, draga Tina. :)

    P.S.- Am dat un click pe link in cursul noptii dar n-am mai fost capabila sa citesc nimic. Am racit putin, toata ziua de ieri m-am necajit cu o usoara durere de cap care s-a cam agravat noaptea incat m-a facut sa nu ma mai pot concentra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tocmai ca e involuntar, devine si haios, ca altfel n-ar risca ei.

      Delete
  12. Chiar aveti multe panouri pe acolo, m-au amuzat teribil si anunturile de la mica publicitate:)

    ReplyDelete
  13. se mai vede orasul de atatea panouri ? :)

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti