Tuesday, August 27, 2013

Proud to be Moldavian

Nu stiu daca exista om pe lumea asta care sa nu-si iubeasca originile, tara in care s-a nascut si a crescut pana la o anumita varsta, tara care l-a format in multe feluri, care i-a oferit multe bucurii.

Pentru mine aceasta tara ramane a fi Moldova mea draga. De ce o iubesc? De ce sunt mandra de a face parte din aceasta mana de oameni? De ce nu?

Nu vreau sa vorbesc despre realizarile moldoveanului, despre ce a creat sau nu, despre ce a distrus sau nu, despre politica dezastruoasa de la Chisinau, despre independenta subreda, de supusenie pe care o are Moldova fata de anumite state, or despre multele conflicte care exista si mocnesc acolo. Nu vreau sa vorbesc.

Drapelul RM
Ma mandresc ca sunt moldoveanca si atat. N-am nevoie de mai multe motive, caci seva am luat-o din acel pamant.

Oamenii sunt altfel, nu mai buni, nu mai rai, ci doar altfel, sunt ai mei.
Aerul e mai placut, respirat Acasa.
Cand aud muzica copilariei, revad animatiile si filmele ale copilariei, pe care le vizionam la un televizor alb-negru, fara telecomanda, inima mi se inmoaie de dor. Acestea imi genereaza amintiri si fara sa vreau imi apare un zambet pe buze.
Numai un moldovean poate sa inteleaga de ce iubesc sarbatorile in Moldova. Sarbatorile au un farmec aparte. Cine mai petrece Craciunul de doua ori pe an? Doar moldoveanul. Cine se pregateste de un hram al satului sau al orasului in Moldova? Majoritatea. Mergeti sa vedeti ce mese bogate face moldoveanul sarac. Sau la o nunta moldoveneasc...
Fiecare fir de iarba si strop de roua imi place in Moldova. Fiecare raza de soare mangaie mai placut in Moldova si cerul e mai instelat Acasa. Fiecare coltisor miroase a copilarie fricita. Aici este Paradisul.

Sunt bucuroasa atunci cand, prin multimea de straini care trec fantomatic pe langa mine, aflandu-ma la sute sau mii de km departare de tara mea, intalnesc un conational. Iti era dor sa auzi acel dulce grai pe care il vorbeai in copilarie si uite ca in zumzetul strazii deslusesti clar acel grai al radacinilor. Intotdeauna ai ce discuta cu unul de-al tau. Il vezi prima oara, dar se stabileste o conexiune intre tine si el. De parca un fir invizibil va leaga. Desi n-ati mers la aceleasi petreceri, stilul petrecerilor moldovenesti ti-e cunoscut si in sinea ta te bucuri ca cineva chiar iti intelege bucuria de a sarbatori moldoveneste un eveniment. Ti-e pofta de mancarea de acasa si persoana aceea pe care o cunosti de 5 minute iti impartaseste pofta si discutati cu aceeasi savoare despre diferitele feluri de mancare pe care numai acasa le poti manca.

P.S. 27 august imi aminteste de aceeasi data, dar din 1991, cand Mama m-a luat cu ea, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, ca sa particip la declararea Independentei Republicii Moldova. A fost o zi care imi mai straneste emotii. Aveam 5 ani, insa am trait momentul foarte intens. O multime de oameni in jurul meu. Multi aveau lacrimi in ochi si zambetul pe buze. Cand s-a terminat de citit Declaratia de Independenta toata lumea a izbucnit in urale. La unison. A fost un moment istoric care a marcat formarea unui nou stat pe harta lumii -  Republica Moldova.

La multi ani Moldova, la multi ani independenti si prosperi!
La multi ani Moloveni, la multi ani mandri de tara in care v-ati nascut!



12 comments:

  1. La multi ani, Moldova, dar "pround"?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da Vlad, proud, ca sa inteleaga tot strainul ca da, chiar daca am plecat din tara mea in cautarea indeplinirii unei dorinte, asta in ce ma priveste, eu raman a fi mandra de tara mea, asa saraca cum este considerata.
      P.S. am corectat. De cele mai multe ori graba strica traba;)Multumesc.

      Delete
  2. La multi ani si voua copii din diaspora cu sarbatorile nationale! Spor la munca!

    ReplyDelete
  3. La mulți ani Moldova și la mulți ani ție, moldoveanco! Ai scris atât de frumos și emoționant încât simt, la unison cu tine, bucuria lucrurilor dragi, pe care numai Acasă le poți găsi, numai Acasă le poți avea. Și nu mă mir că ești mândră, pentru că de câte ori povestești despre copilărie, sufletul tău cântă odată cu vorbele și amintirile! Te îmbrățișez cu tot dragul! La mulți ani! :)

    ReplyDelete
  4. Nu-s din draga ta Moldova, draga mea, dar sa stii ca inteleg extraordinar de bine felul in care iti iubesti tara. Stii ca eu am remarcat înca de mult cu cata dragoste și tandrețe scrii despre conationalii tai, chiar când nu esti încântată de anumite mentalități sau comportamente și cu cata bucurie amintesti despre Moldova.
    Chiar daca am ajuns puțin mai tarziu urez Moldovei La mulți ani cât mai buni!
    Te îmbrățișez cu drag! :)

    ReplyDelete
  5. Cata dreptate ai, Tina, acasa e Paradisul. :) Emotionante cuvinte in care razbate uriasa dragoste ce-o nutresti pentru tara ta draga. :) La Multi Ani, Moldovei si Moldovenilor!

    ReplyDelete
  6. cred ca iti inteleg dorul dupa meleagurile natale...
    traiesc de ani si ani printre olteni si tanjesc dupa meleagurile natale: zona vechiului regat ... suntem regateni!
    acum, cativa ani, am reusit sa mai ajung pe plaiurile dragi, am trecut pe langa casa parintilor adoptivi ai mamei (unde am copilarit, cu mult drag!) - s-a vandut intre timp casa unor oameni straini (de catre fratii mamei) ... si am plans de atata fericire si emotii - nu am avut vreodata o traire sufleteasca mai mare ca atunci!!!
    oricand tresar cand vad numar de masina cu initialele judetului din zona natala!!!

    ReplyDelete
  7. Doamne, Tina draga, eu abia acum deschid bine ochii si inteleg ca tu cand spuneai Moldova nu te refereai la Iasi sau Suceava, ci la ceva mai indepartat. Unde mi-a fost mintea pana acum, cum de nu am vazut sau am uitat?
    La multi ani tie, la multi ani voua! Imi vei ierta intarzierea, nu?

    ReplyDelete
  8. emotionant articol! La multi ani Moldovei! La multi ani Tina draga!
    cinste tie pentru sentimentele curate si frumoase pe care le porti în suflet!
    Educatia pe care ai primit-o în familie dovedeste din plin ce fel de om esti!

    ReplyDelete
  9. Mereu m-am intrebat cum percepeti voi, moldovenii de dincolo de Prut, Romania. E o tara vecina sau o tara de origine? Oricat de independenti ati fi eu consider Moldova o particica de Romania. Ca doar nu degeaba bunicul meu a marsalui pe front pana la cotul Donului... Sau poate gresesc si voi va doriti cu adevarat sa fiti independenti? Oricum, la multi ani si ma bucur ca esti mandra de originile tale!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu pot sa stiu cum percep altii Romania, insa din punctul meu de vedere, Moldova a fost furata, rupta din trupul unui tot intreg. Acum ma multumesc cu independenta decat cu umilinta de a face parte dintr-o tara cu care nu am nici o legatura, adica Rusia (Moldova a facut parte din fosta URSS pana si-a obtinut independenta). Sunt constienta ca unirea cu tara mama - Romania, n-o sa aiba loc, sunt prea multe interese la mijloc, din partea unor mari puteri, asa ca e bine si asa, "independenti".

      Delete

Zi-mi si mie la ce te gandesti