Thursday, February 27, 2014

Eu ma bucur ca m-am inselat!

Dimineata m-am trezit ca de obicei, cu gandul ca, inca mi-e somn. O zi obisnuita. Mi-am rezemat capul de perna pufoasa si mov si mi-am zis ca mai pot sa atipesc inca 5 min sau o jumate de ora sau doua ore. Azi nu lucrez, deci imi permit. Omul meu, dupa ce a dat gata ditamai bolul de ceriale cu lapte (sunt sanatoase, pline de energie si nu sunt doar pentru copii, sa stiti), si-a urcat picioarele in masina si dus a fost la lucru. Precis ar mai fi vrut sa motaie sub cearsaful caldut, dar responsabilitatile de barbat il impiedica.

Azi, ca niciodata, desi inca imi era somn, nu am mai putut sa dorm, asa ca, mi-am pus leptopul in fata si am inceput sa butonez plictisita. Prima stire care imi apare in fata ochilor, atunci cand am intrat pe un site de socializare, a fost patratelul din dreapta care ne arata zilele de nastere ale prietenilor din lista. Opa, azi e ziua de nastere a vara-mii Liza. Normal ca nu am uitat, stiam fara sa vad patratelul din dreapta, ca azi e ziua ei. Doar am copilarit impreuna. La multi ani, draga mea.
Apoi, azi si Clubul Condeielor Parfumate implineste tocmai 3 anisori. Ii doresc in continuare multi si roditori, plini de povesti cu arome minunate.

Dupa alte motaieli, admirand lebedele de pe raul din fata geamului, imi sare in ochi ultima stire, BOMBA. Decizie istorica!
Prima data am crezut ca moscova (stiu ca se scrie cu litera mare) a hotarat sa-si retraga soldatii de prin Crimeea si se retrage, lasand, in sfarsit, fiecare popor sa ia deciziile care-l privesc, sa nu se mai bage in politicile interne ale altor state sub motiv ca isi protejeaza cetatenii rusi ce locuiesc in acea tara. Eventual, daca atat de tare vrea sa-i protejeze, sa si-i ia acasa, acolo la мать родина. Ei bine, n-am avut eu parte de o asemenea bucuria, ca asta ar insemna sa incep sa-i iubesc si eu nicidecum nu inteleg cum ar fi posibil asa ceva.

Ei bine, da, a fost o bucurie ceea ce am citit la Decizie istorica. Desi, nu prea obisnuiesc sa ma imbat cu apa rece, paharul asta l-am savurat pana la fund si cred ca am ametit oleaca. Asa ma simt.
Parlamentul European a votat azi eliminarea vizelor pentru moldoveni. E pe bune. Am citit si am rascitit. Da, PE a votat eliminarea vizelor. Mai sunt cativa pasi de trecut, dar decizia asta, chiar ca e istorica.

Va zic cu mana pe inima, ca eu n-am crezut ca se va intampla. Cand politicienii se perindau pe la televiziunile moldovenesti declarand ca asta se va intampla in 2014, eu n-am crezut. Am zis ca-i apa de ploaie vorbaraia de la tv. Eh, uite ca m-am inselat. Si ce bucurie e ca m-am inselat. Se intampla rar sa te bucuri ca te inseli, dar si cand o faci, ce te mai bucuri.
Nu, n-am revenit la sentimente mai frumoase in ce ii priveste pe politicienii moldoveni si nu, nu ma incred in cinstea si onoarea lor sau in afisata dorinta de a  dori binele si prosperitate tarii, insa ma bucura faptul ca ei, atat de tare isi doresc acele fotolii caldute de la conducere, incat fac tot ce pot ca sa dea moldovenilor speranta, si-i lovesc acolo unde ii doare - libera circulatie in Europa.

Bine, eu avand cetatenie romana, n-am probleme cu plimbarile prin Europa, dar ma bucur ca in asa fel mama si tata, fratele si sora, bunica si bunelul isi pot vizita rudele plecate de ani buni prin strainatate, care legal, care ilegal. Batranica de la tara, care vrea sa-si vada nepotii nascuti in Italia si pe care nu i-a vazut niciodata, n-are chef sa stea, la anii ei, in cozi interminabile la Consulatul Romaniei la Chisinau ca sa depuna la cetatenie sau sa dea la viza, or la Ambasada Italiei la Chisinau. Ea zice ca or veni ei cand or putea, dar ei nu pot sa vina si asa trec ani si ani de cand rudele nu s-au mai intalnit intre ele.
Dar cel mai tare ma bucur ca vamile dintre Moldova si Romania n-o sa se mai aglomereze atat de tare (ultima data am stat 8 ore in vama Albita).

Oricum, imi place hotararea luata, azi, de PE. Poate ca decizia a fost luata si pe fondul situatiei din Ucraina, ca daca Yanukovici nu facea dezordinea din Ucraina poate ca UE i-ar fi purtat cu vorba mult si bine pe moldoveni, insa asa a vrut sa arate ucrainenilor ca se poate si rusilor ca pierd. Zic si eu nu dau cu batul. Fie si asa, nu-mi pasa carui fapt i se datoreaza aceasta hotarare, eu ma bucur ca a fost luata.
Asa ca fapt divers, in toata bucuria asta ma deranjeaza o chestie, una singura. Rusii din Transnistria o sa se imprieteneasca cu moldovenii, o sa ceara si ei pasapoarte moldovenesti desi pana acum nu dadeau doi bani pe ele si o sa se foloseasca si ei de acest avantaj, pe spatele moldovenilor care chiar si-au dorit calea europeana. Ei, dar cum nimic nu-i perfect, trecem cu vederea si acest neajuns, cel putin pentru moment.
Stirea de azi mi-a facut ziua.

10 comments:

  1. Au dat-o si ai nostri azi toata ziua parca ar fi meritul lor..Un lucru foarte bun pentru locuitorii Moldovei.Se simte spiritul patriotic al tau aici.Esti deosebita!

    ReplyDelete
  2. Ce bine de tine ca ai avut o zi libera! Nu am timp sa ma uit la T.V, aflu prima oara despre decizia cu vizele, e un lucru bun, nu?

    ReplyDelete
  3. aşa e - mai se strecoară şi veşti bune! mă bucură bucuria ta !

    ReplyDelete
  4. da, o veste buna! eu imi doresc sa vad Chisinaul, daca as putea sa o duc pe mama, ea s-a nascut acolo, desi nu era de acolo...bunica era la bunicu care era ranit acolo! o poveste incalcita, dar isi dorestesa vada Chisinaul!

    ReplyDelete
  5. Vesti bune desigur desi Europa trece prin asa multe probleme!
    Sa ai un weekend minunat draga mea si ma bucur de bucuria ta!
    pupici!

    ReplyDelete
  6. @coco
    Coco, romanii n-au nevoie de viza ca sa ajunga la Chisinau, doar moldovenii au nevoie ca sa vina in Romania. Asa ca, daca isi doreste sa vada Chisinaul, care s-a schimbat atat de mult in ultimii ani, n-are decat sa urce in masina, autobus, tren si sa viziteze.

    ReplyDelete
  7. tare ma bucur pt tine! dei era de bun simt ca decizia aceasta sa se fi luat de mult timp!

    ReplyDelete
  8. Ma bucur si eu de bucuria ta, draga Tina!
    Din pacate netul imi face niste figuri...e al treilea comment pe care incerc sa-l scriu. Tema nu permite pastrarea celor scrise asa ca deconectarea duce la pierderea a tot. :(
    Weekend placut sa ai! Si multe alte motive de bucurie! :)

    ReplyDelete
  9. Chiar ca e o decizie istorica si era firesc sa ai dubii ca se va intampla, cine mai crede in discursurile si promisiunile politicienilor. Dar e un lucru bun si de mare ajutor pentru moldoveni. :)
    Weekend minunat, draga Tina si o primavara senina si plina de iubire! :)

    ReplyDelete
  10. Schimbari majore viitorul aduce...sper sa fie de bun augur, lumea sa evolueze, intr-o directie a pacii globale, desi pare foarte improbabil...

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti