Thursday, September 19, 2013

Reflexia normalitatii

Nunta este un eveniment de acceptare, maturizare si responsabilitate pentru un om, chiar si in acest secol al schimbarilor si modernitatii. Unii spun ca nu se vor casatori niciodata, ca nu vad rostul unei hartii or al unei ceremonii de uniune cu Dumnezeu, altii aleg sa-si uneasca destinul cu o persoana de acelasi sex, chiar daca legea pe plaiul mioritic nu permite asa ceva. Unii abia asteapta sa-si organizeze nunta, altii sunt ingroziti de acest moment. Dincolo de aceste constatari, fotografiile de la nunti, raman a umple conturile faisbuciste si nu numai, cu momente superb surprinse or dimpotriva haioase si chiar jenante. La unele te uiti cu uimire, cu jind, cu admiratie, la altele din contra.
Poza care, astazi, participa la Reflexii in oglinda, m-a lasa fara cuvinte. E una dintre cele mai romantice poze pe care le-am vazut.


P. S. Nu-i asa ca-i mai frumos sa vezi un barbat si o femeie in rol de miri, decat doi barbati ori doua femei? Sunt carcotasa? Poate ca... insa imi exprim preferintele fara a jigni, apropo de emisiunea aia noua de la Pro TV. Nu ma uit la tv decat cu rare exceptii si credeti-ma ca aceasta emisiune nu face dintre ele. Exceptia este, insa, faptul ca, un titlu de pe mail mi-a atras atentia. Era legat de nunta lui Nicusor, fost concurent la MasterChef, emisiune pe care am urmarit-o din dorinta de a mai invata ceva nou in bucatarie. Si curiozitatea m-a manat sa-l vad in ipostaza de mire. Proasta idee, caci mi-a fost dat sa vad in acea emisiune si doi barbati cum se saruta. Nu am nimic cu ei, atata timp cat isi pastreaza preferintele in intimitate, insa consider ca ProTv-ul a exagerat, prezentatad o astfel de nunta, punand pe prim plan raitingul si nu unul dintre scopurile televiziunii, cel de educare a maselor.
Voi ce parere aveti in aceasta privinta, a relatiilor dintre persoane de acelasi sex?

29 comments:

  1. Faina poza! Deosebita si romantica.

    Referitor la intrebare, iti impartasesc opinia. N-am nimic cu ei, atat timp cat isi pastreaza preferintele in intimitate. Nu mi se pare ok sa facem firesc ceva ce, hai sa recunoastem, este nefiresc.
    Cat despre televiziune, aceasta a incetat de mult sa mai fie un mijloc de educare a populatiei (exceptand canalele de documentare, desigur). Restul este doar raiting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si mie mi se pare nefiresc, desi citind Shogun de James Clavell, am ramas nedumerita. Din vremuri indepartate au existat genul asta de relatii in Japonia cel putin, doar ca nu erau popularizate in felul in care o fac, din ce in ce mai des, televiziunile din prezent.
      Mare pacat.

      Delete
  2. De ce crezi ca PRO-tv-ul nu e interesat sa educe masele? Poate ca tocmai asta vrea!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine punctat Tatiana. Educa masele in cel mai negativ mod posibil si nu ma refer doar la emisiunile de genul celei de care am vorbit si e foarte trist.
      Multumesc ca mi-ai trecut pragul. te mai astept!

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I agree with you, Jess. I have nothing with them. I do not think they are sick or something similar, it's them choice, but I prefer them to share their love in private, not on TV.
      Tu ce mai faci? Cand ne faci o vizita in Moldova?

      Many hugs!

      Delete
  4. Daca voi care sunteti tineri nu sunteti deacord cu asta?Noi cei batrani majoritatea suntem contra.Mi se pare tare josnic.Cum spuneti,sa nu se faca public.Ce-ti veni cu subiectul asta?La asa imagine,zau nu merge.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zau, nu stiu ce-mi veni, cred ca m-a marcat emisiunea aia.
      o seara cat mai frumoasa!

      Delete
  5. Fotografia este una reusita, cu adevarat si, banuiesc, e realizata de un profesionist!

    Ei... Cand dragostea e mare... sexul nu mai conteaza! ;) Nici... specia nu mai conteaza! Si in Roma antica existau aceste "obiceiuri" doar ca nu le-ar fi trecut prin minte sa se casatoreasca.
    Din fericire, protv nici nu stiu ca mai exista :) Asa de tare m-am saturat de tv incat nu l-am mai deschis de... prea mult timp! Cred ca difuzarea unor astfel de "nunti" este doar propaganda si e dezgustator! Nu neaparat faptul in sine - nunta unisex - cat faptul ca exista oameni care se preteaza la astfel de aparitii publice. Daca-i firesc cum se iubesc ei atunci sa nu mai faca atata tam-tam! Sa se iubeasca in particular. Zic si eu! :) Iiihhh! Ups! E alegerea lor... ce sa mai zic? Nu-mi plac, dar putin le pasa lor! :)
    Zile fericite iti doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana, stiu ca, aceste obiceiuri existau la majoritatea popoarelor, insa era o chestie strict legata de placerile personale si foarte intime. Acum, toata intimitatea e pusa la tv. Nu e emisiune cu raiting mare daca nu se plimba pe acolo o domnisoara cat mai goala, or mai nou nunti de gay si in curand poate si nunti dintre un om si un animal. Nu m-ar mira deloc.
      Un weekend frumos sa ai!

      Delete
  6. Deosebita fotografia, restul nici nu ma intereseaza!

    ReplyDelete
  7. Pentru acea emisiune, PRO-TV.ul are niste procese pe rol, s-au gasit destule asociatii care sa protesteze si foarte bine au facut. Despre televiziune, in particular si mass-media, in general, nu as vrea sa comentez, sunt prea multe dezamagiri de insirat...

    Am vazut si eu multe poze de nunta, foarte, foarte frumoase, sunt multi fotografi pe care ii invidiez pentru ideile lor. Imaginea postata de tine e una dintre cele mai originale pe care le-am admirat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu admir arta asta, arta de surprinde in imagini tot ce-i mai frumos. tare mi-as dori sa pot sa surprin in imagini macar jumatate din frumusetea a ceea ce vad zi de zi. sa am talentul lor.
      Crenguta draga, sa ai un sfarsit de saptamana cat mai frumos. Te imbratisez!

      Delete
  8. Cred ca atata vreme cat heterosexualilor nu li se cere sa isi arate optiunile sexuale doar in intimitate este gresit sa le cerem acest lucru homosexualilor, fie ei barbati sau femei. Asta pentru ca sunt de parere ca fiecare e liber sa iubeasca pe cine vrea. Si asa cum mie imi place sa ma tin de mana, sa ma imbratisez si sa ma pup in vazul lumii, poate asa ii place si unui homosexual. E doar o alta optiune, pe care nu cred ca o alegi 100% rational. Faptul ca se saruta acasa sau in public nu schimba realitatea, ei tot homosexuali sunt si sunt la fel de oameni ca si noi, cu aceleasi drepturi. Homosexualitatea exista dintotdeauna. Dar imaginati-va cum ar fi fost sa predomine ei, iar sexul intre persoane de sex opus sa fie doar o forma de inmultire. Ei sa fi fost "normali", iar heterosexualii o ciudatenie. Pentru ca normalul e dat de normele sociale, de obiceiuri. Cum te-ai simti sa ti se ceara sa nu iti exprimi identitatea in public?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ema draga, asta e si problema, mie nu-mi place sa-mi arat sentimentele in vazul lumii. Pentru mine e suficient ce se intampla in intimitate si nu apreciez un cuplu, fie homo sau hetero, dupa cat de des se saruta pe strada, ci dupa felul in care se privesc, chiar de la distanta, dupa felul cum vorbesc unul cu altul, dupa multe alte lucruri decat sa-si arate sexualitatea in public. Noi traim dupa norme sociale si obiceiuri si o spun fara regrete, asta e viata, asta e societatea. Si normele sociale si obiceiurile exista din cele mai vechi timpuri si tot din cele mai vechi timpuri familia este ecuatia formata dintre un barbat si o femeie care devin tata si mama cand apare un copil, fara aceasta ecuatie, copiii s-ar naste din eprubete si mie nu mi se pare deloc normal ca civilizatia terestra sa se nasca din eprubete, in speranta ca nu suntem doar o fila din Matrix.

      Nu ma intereseaza pe cine iubeste un om, fie pe un individ de acelasi sex, fie un perete, fie un animal, atata timp cat nu se profileaza pe la tv sa-si arate "capacitatile" in iubire.

      Delete
  9. este o fotografie interesanta!
    pentru intrebare? daca nu se ...dau in stamba...nu ma intereseaza, numai sa nu fie ceva evident, nu sunt de acord, dar nu judec!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noi toti incercam sa nu judecam, dar prin simplul fapt ca nu ne place sa vedem una sau alta, tot judecam. Nu putem schimba acest lucru, vine din firea noastra. De judecat judecam, dar incercam, cel putin, sa trecem cu vederea multe lucruri care ne displac si asta face parte tot din firea noastra.
      Un weekend minunat!

      Delete
  10. Minunata fotografia pe care ne-o prezinti! Absolut artstica!
    referitor la tema la care ne provoci, si eu sunt conservatoare din punct de vedere al casatoriei. Consider ca a trai în concubinaj reflecta imaturitatea curajului de a-ti asuma responsabilitatea vietii în doi, este ca si când ai acceptat sa traiesti în improvizatie... Esti de acord ca cel de lânga tine înca asteapta sa faca "o partida" mai buna si accepti, facând acelasi lucru. Sper din suflet ca cei care au adoptat pozitia "fara acte" sa înteleaga ca este doar parerea mea vizavi de acest fel de relatie si ca nu doresc sa jignesc pe nimeni, ci respect dorinta fiecaruia.
    Vizavi de relatia barbat-barbat, sau femeie-femeie, nu am deasemenea nimic cu felul în care alege fiecare sa-si traiasca viata. Sunt însa de parere ca familia consta din mama-tata-copil/copii si doar aceasta trebuie sa ramâna referinta a celulei societatii. Sunt împotriva ideii de a legaliza adoptiile de copii în cuplurile barbat-barbat sau femeie-femeie. Sinceritatea mea aici, poate fi vazut ca defect?! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu n-o vad ca un defect ci ca o parere strict personala si fiecare avem libertatea de a avea pareri personale, la fel cum, si aceste cupluri, sa le zic netraditionale, au dreptul sa-si consimta iubirea, dar am mai zis nu la tv. Apropo de ce ai zis, nici eu nu sunt de acord cu legalizarea adoptiilor in cuplurile de persoane de acelasi sex. Poate ca nu e asa rau, insa eu, inca, nu concep sa se intample acest lucru.
      Te imbratisez, Carmen draga si iti doresc un weekend minunat!

      Delete
  11. Interesant mod de abordare a unei probleme atât de ... :)
    Şi eu sunt conservatoare. Nu mă aventurez să psihanalizez, că ar fi prea mult de vorbit..
    Îmi pare tare rău însă că sunt atâţia tineri care nu gustă şi poate nu vor gusta niciodată bucuria cununiei.
    Cât despre cuplurile de gay, eu consider că este o "uniune" contra firii.
    sunt cam obosită acum, poate revin şi dezvolt comentariul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. E o tema destul de spinoasa, multi se abtin sa zica o parere chiar daca o au.
      Sper ca weekendul asta sa-ti aduca cat mai multa odihna si liniste, draga mea!

      Delete
  12. Minunata reflexie a ceea ce si eu consider normalitate. Insa, daca eu nu pot intelege si aproba felul altuia de a fi si de a simti, nu inseamna ca e gresit sau ca sunt indreptatita sa-l judec. Nu, nu fac asta, dar militez pentru discretie.
    O noapte frumoasa, Tina. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact, discretie. Din pacate, in prezent cuvantul discretie a devenit oarecum tabu.
      Un weekend cat mai frumos, Nice!

      Delete
  13. Fotografia este un duel superb între romantic și senzual. Ai ales foarte bine! ;)
    Epoca modernă și lipsită de inhibiții în care trăim, ne obligă oarecum să nu judecăm pe nimeni, deoarece nici noi nu suntem perfecți și nu acceptăm să fim judecați de alții. Aveam și eu obiceiul să mă revolt, să critic tot ce nu-mi este pe plac, să comentez comportamentul unor oameni care nu-mi greșiseră, dar nu puteam fi de acord cu ei, în loc să întorc privirea și să-i las în pace. Tina, să știi că greșeam și măcar recunosc asta. În momentul în care te vezi pus în situația de a te supune ordinelor cuiva pe a cărui părere nu te poți plia, pe care nu-l respecți, asta ca să mă fac mai bine înțeleasă, te gândești să nu repeți față de alții această atitudine tiranică. Nu poți să impui altuia modul tău de gândire și comportament, dacă celălalt nu încalcă legea. Și cât timp legea e de partea acestor cupluri...acceptăm. Odată ce s-au creat copii în eprubetă, oice cuplu poate să-i adopte. Asta-i viața, Tina dragă. Noi să fim snătoși! La ProTV nu mă uit deloc, nu-mi place nimic și nimeni de-acolo. La TV nu mă uit în general, am eu cărțile și filmele mele pe DVD-uri! Weekend minunat, Tina dragă! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca nu te uiti la tv n-ai pierdut nimic. Arta care o faci e atat de bogata pe langa ce se prezinta la tv, incat as prefera-o la schimb.
      Eu inca am obiceiul sa critic si sa ma revolt, dar nu mereu. Cred ca e si specific varstei, revolta. Am invatat sa intorc privirea, dar uneori oriunde n-ai intoarce-o vezi aceleasi lucruri care iti displac. Legea nu le permite sa se casatoreasca inca, sa infieze copii, etc, insa nu li se interzice nici sa se iubeasca, ceea ce nici eu n-o fac. Nu le interzic, pentru ca nu-i problema mea ce alegeri fac ei, dar cer putina discretie si nu numai de la ei, ci si de la cei/cele care dupa normele sociale sunt normali, dar isi etaleaza ostentativ in public "marea dragoste".
      Copiii creati in eprubete au fericit multe familii carora nu li s-a dat bucuria unei nasteri conceputa natural, insa consider ca nu ar trebui sa se abuzeze de aceasta stiinta, pentru ca s-ar putea intoarce multe impotriva noastra. Ar putea aparea multe modificari genetice, boli carora nu le-am putea face fata, nefiind pregatiti inca pentru o asemenea schimbare, or anumiti oameni ar putea profita in mod negativ de aceasta.
      Scuza-ma ca raspund cu intarziere, insa internetul si timpul sunt de vine(si eu nu prea obisnuiesc sa-i invinuiesc pe altii pentru ale mele greseli).
      Cu mult drag, iti doresc un weekend minunat, plin de bucurii!

      Delete
  14. :) O reflexie romantica, foarte frumoasa. Fotograful care a realizat fotografia a avut multa fantezie. Chiar ca nu am vazut pana acum o astfel de foto de la o nunta. O noutate :)
    Cat despre aspectul mentionat de tine, pe ProTv nu ma uit asa ca n-am avut ocazia sa vad. Ultima oara cand m-am uitat a fost la MasterChef, asta apropos si de Nicusor. Am sa fiu foarte sincera. Eu privesc homosexualitatea ca pe ceva firesc pentru ca a existat dintotdeauna, nu-i ceva de data recenta, nu inseamna nimic anormal ci doar un alt fel de a iubi. Societatile antice o acceptau si chiar incurajau, mai ales in cadrul anumitor zone ale societatii, de ex. in viata militara. Religia crestina a hotarat ca singurele relatii acceptate sunt cele intre barbati si femei.
    Multe personaje antice si nu numai, pe care noi le cunoastem cum le cunoastem (cunoastere oarecum incompleta), au practicat homosexualitatea sau bisexualitatea: Alexandru Macedon de pilda, apoi mai aproape de noi Michelangelo sau Da Vinci sau si mai aproape de noi Goethe...asa, ca sa dau doar cateva nume.
    De aceea nu vad de ce as judeca, de ce as fi impotriva a ceva ce nu a aparut de ieri dimineata. Deci nu ma deranjeaza. Poate doar m-as mira si amuza putin sa vad o astfel de nunta dar as intelege si nu mi s-ar parea cu mult mai ciudata ca o nunta obisnuita in care partenerii, el si ea, mi-ar parea total nepotriviti, ceea ce chiar am intalnit. Sper sa nu fi suparat cu sinceritatea mea, sa nu mire foarte mult, sa te fi asteptat sa gandesc astfel :)
    O noapte buna, draga Tina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elly nicidecum sa ma fi suparat parerea ta sincera. Intrebarea a fost pusa "Ce parere ai...?" Si nu ma asteptam ca sa se porneasca vreo petitie contra lor, aici, la mine pe blog, caci ar fi nedrept fata de alegerile lor. Si, da stiu ca nu e de ieri, dar mi-as dori sa nu fie aplaudata la televizor cum nu-mi doresc sa vad dudui despuiate pe toate canalele si la toate emisiunile.
      Poate o sa te mire ceea ce o sa-ti povestesc, dar asa sunt eu, ii si apar si totusi nu-mi doresc sa vad doi barbati sarutandu-se, eu plimbandu-mi copilul prin parc, de exemplu. Chestia este ca anul trecut, in Moldova se pornise o ampla propaganda impotriva cuplurilor si orientarii homosexuale. Ei bine, eu le luam apararea, certandu-ma (aproape) cu unuii, matusi, bunici care privesc chestia asta cu mare dezgust. sustineam si sustin ca ei au totdreptul sa-si aleaga partenerul si sa nu fie judecati dupa orientarea sexuala. Nu mi-am schimbat parerea, dar repet, nu-mi place ceea ce se intampla in jurul meu, iar iubirea trebuie consumata in intimitate. Asta e de asemenea o parere personala.
      Un sfarsit de saptamana cat mai reusit, draga mea!

      Delete
  15. Deosebit!
    O alegere inspirata !
    Felicitari !
    O duminica frumoasa!

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti