Saturday, February 22, 2014

Oameni normali!

Saptamana trecuta, intr-o pauza la serviciu am intrat pe internet sa ma uit de bilete de avion. Un prieten ucrainean m-a intrebat de ce ma uit de bilete. I-am raspuns ca vreau sa plec acasa de Paste. M-a privit ingandurat si aproape ca am vazut o pereche de lacrimi jucandu-i pe sub gene. S-a intors spre un coleg de aceeasi origine si i-a spus: "Oameni normali! Se duc cand vor acasa, vin cand vor. Petrec alaturi de cei dragi. Nu ca noi..." Apoi, aproape instantaneu, s-a intors spre mine si m-a intrebat daca am vazut la stiri ce se intampla in Kiev.


Cum sa nu vad. E trist. E atat de trist. Ma doare si mai mult cand eu, ca individ nu pot sa fac nimic sa-mi ajut acesti prieteni. Sunt si ei oameni, merita si ei sa fie fericiti ca noi toti, ceilalti. Sunt oameni!

Si atunci de ce multi dintre voi ii blamati ii condamnati, si va bucurati de soarta lor? Cu ce v-au gresit? Sunt si ei oameni, spre deosebire de unii dintre voi carora le place numai sa arunce cu pietre in ceilalti fara sa se uite in gradina proprie. Ma intristeaza si mai mult atitudinea unora dintre voi care, in loc de sustinere, se bucura de raul altora, se bucura de raul unor oameni cu adevarat curajosi, care lupta pentru credinda si dorinta care o au. Nu ca unii dintre voi, ghiftuiti de bine, ascunsi in spatele unor calculatoare, stiti numai sa blamati. Cine sunteti voi ca sa ii criticati pe altii, cu ce sunteti voi mai buni decat altii care lupta pentru cauza lor?

Am ramas socata, citind o sumedenie de mesaje ale unor cititori de presa romaneasca, care se bucurau de tragicile evenimente care au avut loc la Kiev. Mesaje de genul "Asa va trebuie rusnacilor, muriti cu totii si luatii si pe rusi cu voi" nu sunt scrise de oameni ci de jeguri care fac umbra pamantului degeaba. Voi, astia de criticati pe toti si le doriti moartea tuturor care nu sunt ca voi, ce ati realizat ca sa va considerati singurii demni de a trai pe acest pamant?
Voi sunteti cei care stati cu mana intinsa la europeni, sa vi se dea ajutoare si dupa aceea criticati Europa ca v-a facut datori pe viata. Daca nu va place sa traiti ca oamenii normali in Europa, luati-va talpile si mergeti in Siberia ca acolo cu siguranta o sa va fie mai bine. O sa va prinda bine racoarea siberiana, o sa va racoreasca creierii imbacsiti de rautate. Duceti-va sa incercati cum e sa traiesti sub talpile rusilor. Voua poate o sa va placa, mie, cu siguranta, nu.

Cand in SUA a dat furtuna de zapada si gheata, aceeasi Critici de presa, le-au dorit moarte "ignorantilor, obezilor si prostilor" de americani. Cand au fost inundatiile in Marea Britanie, tot ei au iesit la rampa, declarand moarte "rasistilor, arogantilor, jegosilor" de englezi, urandu-le sa li se inece insula. Polonezii sunt betivi, francezii sa moara si ei pentru ca nu suporta tiganii romani, "mama lor de germani" sa moara si ei, ca prea se cred smecheri. Ucrainenii de ce sa traiasca daca s-au trezit ei intr-o zi si s-au pus pe luptat in Euromaidanul lor pentru libertate si democratie?
Da, v-ati gasit voi, cei mai destoinici mancatori de rahat, sa hotarati ca toata lumea trebuie sa moara si sa ramanei voi, unicii si cei mai "de seama" urmasi ai romanilor.
Ar trebui sa revizuiti aceasta gandire rasista, pentru ca "Asa cum iti e buna ziua, e si multumescul", arunci cu gunoaie, gunoaie o sa primesti.

Nu pot sa-mi scot din cap cuvintele acelea "Oameni normali...nu ca noi!".
E trist. Atat de trist. A trebuit sa moara oameni ca sa se trezesca parlamentul sa demita presedintele? In poporul care ti-a dat puterea n-ai voi sa tragi cu arma, n-ai voie sa scuipi. Toata lumea stie ce s-a intamplat cu marii dictatori. Totul are un inceput, dar are si un sfarsit.

Nu sunt ucraineanca, dar sustin oamenii! Ei sunt oameni normali, nu ca noi, niste lasi.

10 comments:

  1. mi-a fot greu sa scot cuvintele pe gura si sa scriu despre asta! mi-a fost greu, socant sa vad acele imagini cu oameni impuscati, m-am rugat insa sa le dea Dumnezeu pacea...Ai zis bine, ei sunt cei normali, cei curajosi! restul, criminali si oameni inchii la mint ar trebui pusi deoparte si sa-si primeasca rasplata!
    ce-i face pe oameni ca odata ajuni la putere sau la...avere sa se creada zei cu drept aupra vietii, nu pot sa inteleg! cred insa ca nu mai au suflet!

    ReplyDelete
  2. Ce sa zic, m-ai impresionat! Felicitari pentru gandurile frumoase si "normale"! Imaginea este si ea foarte sugestiva, a fost, de altfel, prima care m-a impresionat si mi-a creat o idee despre ce urmeaza sacitesc.
    Numai bine!

    ReplyDelete
  3. Nu ar fi trebuit să bagi aceste gunoaie în seamă. Sunt niște excepții care întăresc adevărul că majoritatea se bucură pentru victoria ucrainienilor. Nu are importanță de ce nație este un OM, ca să te doară când vezi că el este împușcat pentru o idee. Nu are importanță că LIBERTATE se scrie cu litere latine sau slavone, în inima celor ce au murit pentru o ea era scrisă la fel, cu sânge, un sânge prin care va striga pământul spre cei ce nu mai cred în idealuri. Sunt româncă, mă bucur pentru Ucraina, mă bucur pentru Iulia Timoșenko, dar cel mai mult mă bucur că poate nu vor mai muri oameni. Mă bucur pentru cele 45 de milioane de ucrainieni,dar mă și rog să nu nu mai moară idealuri sau idealul să nu le fie confiscat. S-a mai întâmplat prin alte țări vecine. Sunt româncă și mă consider normală.

    ReplyDelete
  4. Am citit mai putine comentarii despre situatia foarte urita creata in UA, dar nu ca nu ma intereseaza, ci din simplu motiv ca doare cind vezi ca oamenii simpli sufera din cauza celor care tot ei intr-un fel i-au ales sa conduca cu tarisoara lor. Si peste tot lumea sufera din cauza sistemei.
    Dar sa ajungi sa faci asemena comentarii, cind dincolo e traur, asta cred ca e din cale afara. Chiar si cucul, lasindu-si puiul, se asigura ca are ce minca, dar cind vine vorba de oameni...

    ReplyDelete
  5. Imi place ca ai curajul sa pui punctul pe i.......
    Cata nesimtire si grosolanie poti intalnii in viata asta!
    Asa am sperat si noi in 89, ptr o viata mai buna dar sa vazut din start ca snt vise in vant! Pacat ca au murit oameni ptr un ideal "inexistent"!
    Duminica placuta, pupici!

    ReplyDelete
  6. Cred ca avem multe de invatat de la evenimentele din Kiev, spre deosebire de noi, ei au iesit in strada si si-au spus ofurile, noi ce facem? Stim doar sa ne plangem, haideti fratilor sa iesim in strada, sa ne luptam chiar si cu pretul vietii, si sa terminam o data pt totdeauna cu saracia din Romania!

    ReplyDelete
  7. @Fairytale
    Fairytale, eu n-am zis ca trebuie sa se iasa in strada. Ucrainenii l-au dat jos de la putere pe cel pe care nu-l mai vroiau, dar vin altii, la fel de hoti sau chiar mai rau. Nu sunt in masura sa zic care e varianta cea mai buna, insa una stiu: ma deranjeaza comentatorii care se ascund in spatele unor nume false si jignesc pe toata lumea si daca cineva nu e de acord cu ei, isi canalizeaza toata forta ca sa-l injure si sa-l injoseasca.
    Stiu, multi avem temeri si frustrari, insa, sa moara niste oameni nevinovati, care vor fi uitati in cateva luni, nu cred ca e cea mai buna solutie.

    ReplyDelete
  8. Eu am trait evenimentele fierbinti din decembrie 89 in Sibiu... si in orasul meu au murit oameni...Multu romani habar nu au nici astazi ce s-a intamplat atunci. Priveau din fotoliu transmisiunile de la tv si mancau sarmale, impodobrau bradul, atunci cand in orasul meu inca se mai impusca!..........
    De aceea spun ca nu ma mai mira nimic din reactia oamenilor!
    Este cumplit de trist ceea ce se intampla in Kiev!

    ReplyDelete
  9. Intotdeauna vor exista si astfel de indivizi(nu stiu daca merita sa-i numesc oameni) care nu fac decat sa critice, sa jigneasca si sa arunce cu noroi in ceilalti. Nu stiu de unde au adunat atata rautate, dar pe mine ma sperie. Efectiv sper sa nu am ghinionul sa ma intalnesc cu ei face to face. Desi, daca stau mai bine sa ma gandesc, am avut de-a face cu persoane slutite de ura, cu sufletul plin de venin. Sunt persoane bolnave...

    ReplyDelete
  10. Eu de acum cateva zile am spus, chiar aici la tine, ca sunt foarte bulversata de tot ceea ce se intampla in Ucraina. Si ca-mi pare extrem de rau. Ce sa spun mai mult? Nemernicii raman nemenici oricand, nu cred ca se schimba. Lipsa de toleranta e ceva parca mai prezent ca oricand. :(

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti